Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
ВРАЋАЊЕ ОДУЗЕТОГ ЗЕМЉИШТА У ОПШТИНИ БОГАТИЋ ЗАПАЛО У ЋОРСОКАК

НЕДОСТАЈЕ 247 ХЕКТАРА

Ни после 25 година од усвајања Закона о враћању одузете земље сељацима у општини Богатић, овај проблем није решен. Наиме, у Комисији за враћање земљишта ове локалне самоуправе заведено је укупно 533 предмета и у овом броју је и поступано. Правоснажна решења донета су за 478 предмета-захтева. И ако је од усвајања Закона протекло много времена, 55 предмета нису до данас правоснажно окончани али се по истим поступа. Укупна површина одузетог земљишта је 2.080,4331 хектар. Земљиште је од друге до пете класе.
- Велики проблем у Општини Богатић представља мањак земљишта за расподелу. У таквим предметима утврђено је право на новчану надокнаду правним следбеницима за мањак ненадељеног земљишта. Средства за исплату обезбеђују се у Буџету Општине Богатић. Република Србија је само у току 2009. године учествовала делом у исплати ових средстава са уделом од 20 одсто и то од дела који није исплаћен током спровођења стечајног поступка над бившим обвезником новчане надокнаде ДПП Оглед Богатић, каже Гордана Савић, самостални стручни сарадник у Комисији за враћање земљишта Општине Богатић.
- Обратили смо се за помоћ у обезбеђењу велике суме новца за надокнаду недостајућег земљишта, Републичком министарству финансија, где смо наишли на добар пријем, а за могуће враћање земљишта у државној својини, које сада издајемо у закуп потребна нам је дозвола Републичког министарства пољопривреде, каже председник општине Богатић Ненад Бесеровац.
Сарадница у Комисији за враћање земљишта Гордана Савић, додаје да је решењима о утврђивању права на надокнаду као обвезник плаћања обавезно ДПП “Оглед“ Богатић, над којим је спроведен стечајни поступак на основу решења Трговинског суда у Ваљеву. Правни следбеници који су поднели захтев за пријаву свог потраживања део накнаде у износу од 43,37 одсто остварили су током стечајног поступка, а остатак по основу закона пао је на терет супсидијалног дужника Општине Богатић. Савићева посебно истиче да средства за исплату нису мала и представљају велики терет за општину Богатић. У складу са законом ова средства се након спровођења поступка, исплаћују у једнаким тромесечним ратама у року од 10 година, почев од истека годину дана правоснажности судске одлуке којом је утврђена висина надокнаде или годину дана од дана закљученог поравнања пред Комисијом за враћање земљишта.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa