Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
Вече поезије у Крупњу

ПЛАНДОВАЊЕ

Најновија књига завичајног писца. Прегршт лепих стихова о снажним осећањима и успоменама из детињства
Публици Библиотеке „Политика“ у Крупњу у четвртак 29. септембра представљена је најновија књига песама завичајног писца Лазара Вићентића под насловом „Пландовање“.
- Студирао сам живот, па и оно лепо покрај живота. Књига садржи 77 песама које говоре практично о свему, понајвише животу. Посебно сам водио рачуна да пландовање буде описано онако како следује, као и да се што боље одужим Чича Јанку Веселиновићу јер је својевремено описао мог прадеду Петра Вићентића-Ђиду. Пишем други део романа Катарина Мала и намеравам да напишем књигу песама за децу - задовољно говори аутор песама.
А ево шта о књизи „Пландовање“ мисли наставница српског језика у пензији Радослава Рада Дамњановић.
- Желим да се захвалим нашем песнику за ову збирку песама. Почећу од наслова, једне наше лепе старинске речи, готово већ заборављене. Представља пастире који су за време жеге одводили своја стада у хладовину разгранатих крошњи крај извора и сами се одмарали од врућине. Песме су везане за село и говоре о животу села. У основи сваке песме је прича преточена у слике обогаћена снажним осећањима и успоменама из детињства. Из слика провејава песникова везаност за село.
Лазар Б. Вићентић је рођен 1935. године у Раденковићу у Мачви. Основну школу завршио је у Раденковићу и Ноћају, а Средњу и Вишу пољопривредну у Шапцу. Други степен Пољопривредног факултета студирао је у Сарајеву. Од малих ногу пише песме а касније и романе, позоришне комаде и кратке приче. Још као ђак трећег разреда основне школе написао је и објавио књигу поезије „Моја крила“ а затим и низ романа. Објављивао је песме у неколико часописа, заступљен у Антологији Шапчана и Подринаца.
Д. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa