Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ ПОСЕТИО ШАБАЦ И ОСВЕШТАО ХРАМ НА ЛЕТЊИКОВЦУ

НАРОД САЧУВАО ВЕРУ У БУДУЋНОСТ

Његова Светост Патријарх српски Иринеј, уз саслужење Епископа шабачког Лаврентија и многобројног свештенства, освештао је прошле недеље храм Свете Тројице на Летњиковцу
Освећењу храма присуствали су представници града Шапца, Војске Србије и многобројни верници. Након свечаног чина освећења цркве и Свете ахријерејске Литургије, Патријарху српском Иринеју уручен је орден Светог владике Николаја, највише одличје које додељује Епархија шабачка. Изражавајући радост због присуства великог броја верника његова светост поручио је да народ није заборавио своју Цркву, своју историју и културу, и да се полако враћа ономе од чега је у прошлом времену био прилично удаљен.
- Велика је радост бити у овом храму и у њему служити Богу. Људи који су се окупили како би са нама поделили радост освећења цркве сведоче да веру нисмо изгубили. Та вера нас води, доказује да ћемо и нова искушења савладати као и сва претходна.
Храм на Летњиковцу почео је да се гради 2007. године, а радови су интензивирани 2014. када је Летњиковац добио статус црквене општине. Те године владика Лаврентије, на дан Свете Тројице, у храму је служио прву Свету архијерејску Литургију. Велике заслуге за уређење комплекса припадају старешини храма, Раду Тодоровићу и другим свештеницима храма Свете Тројице који су личним примером показали да слога може да изгради светињу. Анимирали су људе, радили и као грађевински радници, и из љубави створили комплекс који представља један од најлепших делова Шапца. Помагали су и верници, многобројни добротвори, издвајајући средства да храм и околина заблистају. Помогао је и Град, препознавши идеју, труд и рад свештеника и верника овог дела града.
- Сви смо се заједно потрудили да Патријарху будемо добри домаћини. Као градоначелник и Шапчанин, поносан сам на наше суграђане са Летњиковца и из Поцерског Причиновића, који су помогли да се овај храм изгради и уреди. Нарочито сам поносан на старешину храма Рада Тодоровића и све његове сараднике који су показали како у слози и заједници могу да се ураде дивне ствари. Наш допринос друштву се вреднује по томе колико смо оставили нашим потомцима, а овај храм је светао пример томе, нагласио је градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић.
Партијарх Иринеј, Епископ шабачки Лаврентије, старешина храма Раде Тодоровић и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић су након завршетка свечане литургије у дворишту цркве посадили су дрво, које ће у будућности подсећати на овај важан дан за Шапчане, а посебно мештане Летњиковца.
М.С.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa