Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
СТРУЧНИ СКУП О УНАПРЕЂЕЊУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

АГРАР ШАНСА ЗА РАЗВОЈ ШАБАЧКОГ КРАЈА

Конференција “Иновације у пољопривреди и органска производња - неискоришћени потенцијали Србије“, одржана је прошлог четвртка у Шапцу
Град Шабац и Аустријска развојна агенција, уз подршку имплементационих партнера, прошлог октобра покренули су пројекат “Рурални развој након поплава“, вредан 240.000 евра, који представља иновативни бизнис модел за смањење сиромаштва у појединим сеоским срединама. У првој фази програма набављене су четири мини сушаре за воће и поврће, које тренутно користи 20 учесника пројекта. Аустријски партнери задовољни су реализацијом програма који ће се спроводити до краја следеће године.
- У овај пројекат уложили смо више од 100 хиљада евра, а трајаће до краја следеће године. Задовољна сам досадашњим функционисањем пројекта, а нарочито сарадњом са представницима града Шапца. Моја жеља је да се настави са имплементацијом пројекта „Рурарлни развој након поплава“, а уједно и помогне свима којима је помоћ потребна, навела је Силвиа Хингер из Аустријске развојне агенције.
Уз подршку града, Аустријске развојне агенције и организације ИДЦ, пољопривредници који су претрпели штету у поплавама, добили су нову енергију, нагласио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, додавши да је стратешки циљ града да се у нашем крају од пољопривреде добро живи.
- Град Шабац стоји на располагању пољопривредницима из овог краја, јер имамо заједнички циљ, а то је да наши пољопривредници зараде више. Наши аустријски партнери нам помажу да обучимо људе у једном новом виду социјалног предузетништва.
- Пољопривредници из шабачког краја способни су да произведу квалитетне производе, што је показала и последња, успешна пољопривредна сезона, нагласио је Зеленовић.
- Пољопривреда је развојна шанса читавог краја, нагласио је заменик градоначелника Душан Костадиновић, уз подсећање да градска Дирекција за пољоприрведу тренутно нуди 11 подстицајних мера из области аграра.
- Воће и поврће, у овом случају сушено, скупље је минимално за 30 процената него у свежем стању. Град Шабац је још једном доказао да стратешки размишља када су у питању пољопривредни произвођачи. Будућност није у продаји сировина, што смо до сада радили, већ у пласману пољопривредних полупроизвода и готових производа. На тај начин упошљава се и прерађивачка индустрија а то су и нова радна места, истакао је Костадиновић.
Пројекат „Рурални развој након поплава“ почео је да се реализује пре годину дана. Једну од најважнијих улога у реализацији програма има Дирекција за пољопривреду.
- Суштина овог пројекта је да се произвођачи удруже. Најчешће се наши пољопривредни поризвођачи ослањају на продају сировине. Пошто сирово воће и поврће има нестабилну цену, Дирекција за пољопривреду је препознала овај пројекат као начин да им се помогне да се удруже и да продају своје производе по цени која је и до 50 одсто виша. Дирекција стоји на располагању свима који кроз сушење воћа, поврћа и зачинског биља желе да зараде више, навела је Андријана Сакић из Дирекције за пољопривреду.
Корисници су задовољни, јер за сушено воће, поврће и зачинско биље могу да добију много више новца него за продају у свежем стању. Заинтересовани су и за удруживање.
- Често слушамо о томе да странци откупљују наше воће и поврће, прераде га и упакују у својим земљама, па нам га продају. Пројекат у ком учествујем покушава да ствари постави у другом смеру, да наши произвођачи направе производе који ће бити конкуренти на иностраним тржиштима. За сушено воће и поврће можемо да добијемо доста више новца него за сирово. Потребно је да се удружимо, да се договоримо око квалитета производа који мора бити врхунски, око паковања, па да онда домаћи произвођачи буду у прилици да максимално искористе потенцијале своје производње, навео је учесник у пројекту Саша Живановић.
На прошлонедељној конференцији презентовани су и системи за производњу органског воћа и поврћа, а своје искуство у области социјалног предузетништва презентовао је шабачки “Каритас“, који је током поплава 2014. године, у сарадњи са другим канцеларијама ове организације, прикупио и расподелио више од милион евра помоћи за домаћинства која су пре две године претрпела велике штете.
У првој фази пројекта „Рурални развој након поплава“ учествује 20 корисника, а из Дирекције за пољопривреду позивају и друге произвођаче да се укључе у програм. Планирано је да пројекат траје до краја следеће године, а на бази позитивних ефеката очекује се формирање социјалног предузећа које би повезивало пољопривреднике и омогућило им лакши наступ на тржишту, уз већу зараду.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa