Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
ДРУГИ ПИШУ

Локација одвратила Јапанце

Крушевљани знају зашто је јапанска фирма „Јазаки“, уместо код њих, одабрала да инвестира у Шабац
Потврдила су се нагађања да ће Крушевљани остати без вредне инвестиције јапанске фирме „Јазаки“, која се бави производњом електронских и електричних система за пренос информација у возилима, па популарним Чарапанима сада преостаје само да се питају ко је и где погрешио.
Градоначелник Драги Несторовић је још средином септембра - током састанка са представницима синдиката - рекао да се проблем крије у проналажењу погодне локације за индустријску зону у којој би фабрика пословала.
- Поједина предузећа која су у стечају, а налазе се на атрактивним просторима не оглашавају њихову продају. Између осталог, и недостатак погодне локације одбија домаће и иностране инвеститоре - прецизирао је Несторовић.
Подсетимо, фирма „Јазаки“ је одлучила да отвори погоне у Шапцу, а први човек града на Сави Небојша Зеленовић је објаснио да су свему претходила три круга селекције, Јапанци су анализирали понуде чак осам градова у Србији, а у најужем избору су били и Крушевљани...
У Градској управи на Расини напомињу да је локална самоуправа била у обавези да обезбеди локацију, па су били спремни да конкуришу за земљиште Фабрике уља у стечају, али оглас за продају није ни расписиван. У међувремену су се појавили немачки инвеститори из фирме „Кромбер и Шуберт“.
- До тренутка када се јавила компанија која производи делове за аутомобилску индустрију, „Јазаки“ се није изјаснио ни према нама, ни према Шапцу, а били су поставили услов да нико на овим просторима не сме да производи сличне артикле. С обзиром на то да до тада нисмо имали званичну одлуку јапанске компаније, одлучили смо да, уколико се у међувремену појаве, останемо уздржани - прецизира градоначелник Несторовић.
Крушевљанима - међу којима има око 15.000 незапослених, а посао траже у граду у којем је само током последње две године, од осам предузећа у реструктурирању, њих шест отишло у стечај - остаје да чекају најављени долазак немачке фирме и изградњу погона на локацији Коњички клуб. По информацијама из Градске управе, тај инвеститор планира да изгради фабрику од 20.000 квадрата у првој, те исто толико и у другој фази, па да до 2018. упосли 2.500 радника. Иначе, „Кромбер и Шуберт“ послује на 30 локација у свету и радно ангажује око 50.000 људи.
Спекулише и о упошљавању у страним компанијама које већ послују на овим просторима, али званичних најава отварања њихових погона у Крушевцу још нема. Извесно је, међутим, да долази „Лидл“ јер се Скупштина града недавно сагласила са отуђењем две локације код Старог аеродрома, па је овај трговински ланац излицитирао 105,5 милиона динара за један хектар.
РАЧУНИЦА ИЗ МАЧВЕ
Како су „Новости“ већ објавиле, шабачка скупштина је усвојила одлуку о додели 2,4 милиона евра регионалне државне помоћи јапанској корпорацији „Јазаки“ која би до краја 2019. у граду на Сави требало да запосли око 1.700 радника. Тамошња локална самоуправа очекује да ће се укупан износ подстицаја, кроз приходе од зарада, у градску касу вратити за 28 месеци. Иначе, Јапанци су најавили да ће током наредне три године у шабачкој Слободној зони купити готово седам хектара земљишта за изградњу производних погона, те у ту куповину, али и изградњу магацина са пратећим садржајима уложити 25 милиона евра.
Извор: „Вечерње новости“

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa