Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
ПРЕГОВОРИ ГРАДА И “ЈАЗАКИЈА“ ТРАЈАЛИ ГОДИНУ И ПО ДАНА

ТРНОВИТ ТРЕШЊИН ЦВЕТ

Истраживали смо на какве су препреке представници града и јапанске компаније „Јазаки“ наилазили током преговора о реализацији инвестиције која ће довести до запошљавања 1.700 људи у Шапцу
Прве контакте са руководством јапанске компаније „Јазаки“, представници Шапца остварили су у фебруару 2015. године. Произвођачи делова за аутоиндустрију тада су почели да размишљају о отварању нове фабрике у овом делу Европе. Поред Србије, разматрали су и могућност да инвестирају у Бугарску. Поред Шапца, за ову инвестицију, између осталих градова, били су заинтересовани Крушевац, Краљево и Ниш. Један од основних услова „Јазакија“ био је да у граду у ком ће радити њихова фабрика не постоји велики привредни субјекат који се бави истом производњом. Из тог разлога, први је из трке отпао Ниш, због „Јуре“ која већ дуго послује у том граду.
Можда и пресудну улогу у томе где ће јапанска фирма пословати имале су индустријске зоне, односно земљиште у власништву локалних самоуправа. Градоначелник Крушевца, Драги Несторовић, навео је недавно да је услов „Јазакија“ био да земљиште купе директно од локалне самоуправе. С обзиром на то да град Крушевац није власник ниједног парчета земље у индустријској зони у том граду, како сам Несторовић признаје, није било превише реално очекивати да јапански инвеститори дођу у тај град. Слична ситуација била је и у Краљеву, где у Индустријској зони „Шеовац“, од укупно 138 хектара, град Краљево у свом власништву има свега два хектара. У Шапцу, са друге стране, инвеститори директно од града могу да купе неку од парцела које, само у Северозападној радној зони, заузимају више од 500 хектара. Земљиште у рукама града, као и погодности режима Слободне зоне у оквиру понуђене локације, свакако су имали огроман значај при доношењу одлуке о томе где ће се градити „Јазакијева“ фабрика у овом делу Европе.
Политичка димензија доласка овог инвеститора је такође веома интересантна. До краја прошле године скоро да се ништа није знало о доласку компаније која на глобалном нивоу запошљава више од 250.000 људи. Почетком 2016. из градског руководства почеле су да стижу прве информације о великом страном инвеститору који жели да у Шапцу запосли више од 1.500 људи, на шта су представници опозиционих странака реаговали поређењем са најавом доласка „Данијелија“ 2012. и уверавањем да се ради о предизборном обећању које неће бити реализовано. Прецизније податке, да је у питању јапанска фирма, добили смо у освит кампање. Први је о томе причао градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, коме је ова тема била и једна од окосница кампање, уз поштовање договора да се са информацијама које укључују име предузећа и његову делатност не излази у јавност. Са друге стране, представници Српске напредне странке о овој инвестицији говорили су само два пута. У оба случаја, о доласку јапанске компаније у Шабац говорио је лидер СНС Александар Вучић. Први пут током редовног пролећног заседања Народне скупштине Републике Србије, приликом расправе са Душаном Петровићем, а други пут на митингу коалиције окупљене око Српске напредне странке у Шапцу, 25. марта. Поштујући услове инвеститора, ни он, као ни Зеленовић, тада није изговорио име компаније, као ни то којом врстом производње се компанија из Јапана бави. Повереништво Градског одбора Српске напредне странке о овој теми се током кампање уопште није оглашавало, осим 19. априла, у освит избора, када су презентовали „План развоја града Шапца“. Од 20-ак тачака једна се посебно односила на унапређење привредног амбијента, где је наглашено да тадашња (садашња) градска власт није имала контакте са јапанском компанијом. Због чега су тадашњи руководиоци повереништва ГО СНС избегавали да јавно говоре о инвестицији коју је најавио и сам премијер Србије, није познато. Незванично, разлоге треба тражити и у притисцима који су у последњи час, непосредно пред саме изборе, а посебно после њих, вршени на инвеститоре, којима је предложено да сачекају продају државног земљишта Фабрике уља у Крушевцу, те да на њему изграде фабрику. Овакво решење би можда и било могуће, да је којим случајем дошло до промене власти у Шапцу, јер су крушевачки напредњаци далеко утицајнији од шабачких. Да ли би ГО СНС у Шапцу имао храбрости да се супротстави жељи Братислава Гашића да „Јазаки“ доведе у Крушевац? С обзиром на то да је Гашић један од најближих Вучићевих сарадника, а да шабачки напредњаци немају чак ни једног јединог представника у Председништву странке, које иначе броји 42 члана, одговор се сам намеће. Почетком маја, након окончаних локалних избора у Шапцу, постало је јасно да такав сценарио дефинитивно није могућ.
Како сазнајемо, представници „Јазакија“, у чије име су преговарали представници европског огранка из Келна, донели су одлуку да ће инвестирати или у Шапцу, или да ће одустати од Србије. У финализацији преговора, који су се одвијали током читавог пролећа, Град је представницима „Јазакија“ представио план у вези са стручним оспособљавањем радне снаге која ће радити у овој фирми, као и са администартивним услугама које локална самоуправа пружа инвеститорима. Као потврда успешно окончаних преговора уследило је уписивање у регистар Агенције за привредне регистре, 9. маја, када је одлучено да седиште компаније буде у шабачкој Слободној зони. Том приликом, законски заступници уписали су новчани капитал од 120 милиона динара, односно око милион евра. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и представници јапанске компаније „Јазаки“ Аксел Витенберг и Карстен Гаст потом су 25. маја потписали Меморандум о разумевању, чиме је и званично потврђен долазак ове компаније у Шабац.
Много пре других, о могућој јапанској инвестицији говорио је амбасадор Земље излазећег сунца у Србији, Ђуићи Такахара, приликом посете Шапцу 22. септембра 2015.године. Он је тада, у дипломатском маниру, поздравио иницијативу градоначелника Шапца да директно преговара са страним инвеститорима, и додао да град може да рачуна на његову подршку приликом разговора са прирведницима из Јапана.
М.С.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa