Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
У ШАПЦУ ОРГАНИЗОВАН ОКРУГЛИ СТО О ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА

ОДЛУЧИВАЊЕ ГРАЂАНА, ОСНОВ ДЕМОКРАТИЈЕ

Демократски политички форум и фондација Фридрих Ебарт организовали су у Шапцу округли сто о положају и одлучивању у локалним самоуправама. То је први округли сто који је организован ван Београда за десет година постојања и рада.
Демократски политички форум је серија дебата о стратешким питањима развоја Србије и српског друштва.
Отварајући скуп, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, захвалио се представницима Фондација Центар за демократију и фондацији Фридрих Ебарт, организаторима, што су прву дебату ван Београда, организовали баш у Шапцу.
- Тема локалне самоуправе је нешто о чему се може отворено говорити у Шапцу. Наша идеја је да се што више људи укључи у непосредно одлучивање, па је важно да чујемо шта о томе имају да кажу представници цивилног друштва. Локалне самоуправе у Србији данас нису на нивоу на коме треба да буду, јер би грађани требало да имају још више права. Важно је да се локалне самоуправе оспособе да доносе боље одлуке, да у тим одлукама свакога дана учествују грађани, а да буџети треба да буду транспарентнији. То је начин да се приближимо уређеном европском друштву, каквом Шабац тежи - истакао је градоначелник Зеленовић.
Као конкретан пример децентрализације, Зеленовић је навео да локални порези на имовину у Шапцу остају месним заједницама.
Драгољуб Мићуновић, председник УО Фондације Центар за демократију, казао је да је Шабац пример успешног града који је успео да сачува свој урбанитет.
- Шабац је успео да, како локална самоуправа, сачува своје особености, па се као град држи у културном и сваком другом погледу. Зато и није случајност што је баш Шабац изабран за место у коме смо организовали дебату о положају локалне самоуправе - додао је Драгољуб Мићуновић.
Према његовим речима, основно у децентрализацији је приближити одлучивање грађана о виталним питањима, јер нема демократије без партиципације.
- Евидентно да је демократија у кризи и да су неопходне грађанске иницијативе за стварање цивилног друштва. У оквиру локалне самоуправе, грађани треба да штите своје интересе ““ додао је Мићуновић.
Наташа Вучковић, генерални секретар Фондације Центар за демократију, каже да је децентрализација главна тема данашњег скупа.
-Разговараћемо о тренутном положају, докле смо стигли у процесу децентрализације и да ли смо можда кренули у супротном правцу. Предлог Закона о финансирању локалне самоуправе не иде на руку грађанима Србије, јер ће управо грађани осетити последице тог Закона. Желимо да заједничким снагама покренемо и дијалог и комуникацију, како би кренули у другом правцу и ојачали локалне самоуправе, рекла је Вучковић.
На округлом столу дискутовали су представници политичких организација у Шапцу, невладиног сектора, Градске управе града Шапца, политичких странака, а уводничар у дебату била је и Снежана Ђорђевић, професорка Факултета политичких наука у Београду.
НЕОПХОДНИ РЕГИОНИ
Народни посланик Душан Петровић подсетио је да градска власт има пун легитимитет за политику коју води, јер ју је добила од грађана на изборима.
- С обзиром да Војводина и Београд имају свој парламент и владу, остали делови Србије су у многоме оштећени и потцењени. Потребно је да постоје три до четири региона који би имали надлежност у економији и другим животним областима, док би се држава бавила одбраном и спољном политиком ““ истакао је Петровић.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa