Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
КОЦЕЉЕВА: У ОКВИРУ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

Председник општине Коцељева Душан Илинчић и начелник општинске управе Владимир Бојић угостили су најмлађе становнике ове општине, “полетарце“, као и њихове нешто старије другаре, у оквиру обележавања Дечје недеље.
Млади су имали прилику да са водећим људима ове општине попричају о проблемима као и да представе своје идеје како би побољшали свој положај.
Невена Протић, председница ђачког парламента, захвалила се у име средњошколаца руководству општине због обнове школске зграде, у којој је сада, како је рекла, знатно пријатније боравити и учити.
Као и претходних година, једна од тема била је и рад биоскопа, али и постављање справа за вежбање у парку.
Председник општине најавио је да ће у наредном периоду вероватно уследити реконструкција парка у Коцељеви али да ће се размишљати о томе да справе буду лоциране у двориштима школа.
Ученици су подсетили и на неопходност постављања расвете на школском терену средње школе за коју постоји и пројекат, а баш недостатак осветљених отворених терена за бављење спортом млади истичу као један од проблема.
Како кажу, за рекреативно бављење спортом доступна је спортска хала у којој се термини плаћају, док су терени на отвореном употребљиви искључиво у току дана.
Коцељевачки средњошколци сматрају да живот младих у овој локалној заједници има својих предности али и мана.
- Пошто је у питању мала средина сви се добро познајемо па је и дружење присније. Када говоримо о школи, деца која уписују средњу школу у Коцељеви, више се базирају на чињеницу да ће наредне четири године провести у својим домовима и да ће им свакако због тога бити лакше. Трошкови су мањи, деца су безбеднија, а у случају да се нађемо у непријатној ситуацији неко би сигурно притрчао у помоћ - каже председница Ђачког парламента средње школе и додаје да су пак, с друге стране, мане живота у малим срединама монотоност, једноличан живот, недостатак квалитетних културних садржаја...
- У непосредној близини основне и средње школе постоји недовршена спортска хала, чија изградња је започета пре двадесетак година и која је сада потпуно небезбедна за ученике. Можда бисмо могли размишљати у правцу преуређења у позоришну сцену на којој би за почетак чланови драмских секција школа изводили своје представе, а касније, могуће и гледали неке позоришне трупе. Осим изложби у музеју и фолклора, млади немају много могућности када говоримо о култури. Недостају биоскопске пројекције, позоришне представе... - сматра Невена и истиче да нема могућности ни за бављење неким индивидуалним спортом.
Млади напомињу да би било веома добро искористити потенцијале реке, направити шеталиште, бициклистичке стазе... Свесни су да реализација изискује новац, али и да је за неке ствари потребно мало више воље и ангажовања, како од стране надлежних тако и њих самих који би, према мишљењу средњошколаца, морали чешће да се нађу у улози иницијатора одређених садржаја.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa