Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
Партиципативно буџетирање

Грађани одлучују о буџету

Град Шабац, у сарадњи са БИРН-ом, и ове године учествује у пројекту партиципативног буџетирања, односно процесу укључивања грађана у одлучивање о локалним буџетима.
На конференцији за новинаре одржаној прошлог уторка, чланови градског тима за партиципативно буџетирање говорили су о процесу учешћа грађана у одлучивању о буџету заједнице. Поступак подразумева удруживање свих актера који могу допринети квалитетној и транспарентној расподели јавног новца.
Према речима Душана Костадиновића, заменика градоначелника Шапца, учешће грађана у што већем броју помоћи ће да се боље сагледају потребе заједнице.
- По узору на многе светске градове, Шабац укључује грађане у планирање буџета за наредну годину. Прошле године је у процес партиципативног буџетирања укључено близу 500 грађана, са сеоског и градског подручја, који су својим предлозима утицали на креирање дела буџета. Ово је начин да грађани кажу на шта ће се трошити новац из градске касе, било да су то уређена аутобуска стајалишта, паркинг места за бицикле, рампе на улазима за дечја колица, чесме на јавним местима или дечја игралишта. Град Шабац има план да настави овакав начин креирања буџета у наредним годинама, истакао је Костадиновић.
Игор Марсенић, члан Градског већа Града Шапца, казао је да грађани могу предлагати пројекте који се односе на објекте и инфраструктуру, односно потребе које су у надлежности локалне самоуправе, јер се финансирање обезбеђује из буџета града Шапца. Он је истакао да ће упитници грађанима бити доступни на више локација у градским и сеоским месним заједницама.
Дарко Павловић, представник невладиног сектора и члан тима, позвао је младе да се укључе у процес партиципативног буџетирања образлажући да само ми сами, у нашем комшилуку, знамо шта нам је потребно. Он је додао да ова идеја нема везе са високом политиком, већ са личним потребама грађана Шапца.
На конференцији за новинаре говорили су Александар Јовановић, помоћник градоначелника за рурални развој, Драгана Милосављевић и Марија Кнежевић, представнице Градске управе и чланови тима за партиципативно буџетирање.
Прва фаза процеса партиципативног буџетирања подразумева прикупљање предлога и трајаће од 17. до 31. октобра.
Упитници ће бити доступни на више локација: на Јединственом шалтеру и Одељењу за финансије Градске управе, Тржници, пијацама „Живинарник“ и „Стадион“, ЈКП „Топлана“, ЈКП „Водовод“, Дому здравља, ЈП за управљање грађевинским земљиштем и у месним канцеларијама.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa