Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
Отварање изложбе 60. Октобарског салона

Више од пола века трајања

У галерији шабачког Народног музеја у четвртак, 13. октобра у 19:30 часова биће свечано отворена изложба јубиларног 60. Октобарског салона под називом „Више од пола века трајања“. Шабачки Октобарски салон најстарији је у Србији, са дужом традицијом и од београдског. Традиција одржавања Салона започета је давне 1954. године, и током ових неколико деценија више стотина излагача узимало је учешћа на овој изложби. У сали некадашње Више мешовите Гимназије, 1954. године на иницијативу шабачких ликовних педагога отворена је прва изложба.
Татјана Марковић, виши кустос Народног музеја у Шапцу, истиче да ће ове године посетиоци имати прилику да погледају ревијалну изложбу, тачније „изложбу по позиву“. Она наводи да ће бити изложено 62 аутора који су позвани да излажу на овогодишњем салону и 11 аутора чија дела су у неким претходним годинама откупљена са октобарских салона за ликовну збирку.
- Оно што је спецификум ове изложбе свакако је чињеница да се ради о изложби по позиву. Наша идеја је била да представимо ауторе који су награђивани у претходних десет година, да направимо једну врсту ретроспективе ових десет година Октобарских салона. Поред награђених аутора, на изложби ће се наћи и аутори који су у различитим сегментима били значајни по очување и одржање Октобарског салона. Управо због тога што имамо изложбу „по позиву“, што су сви аутори позвани, имаћемо и представљање откупне награде са претходних Салона. Ове године нисмо доделили награде желећи тиме да кажемо да су сви једнако важни, једнако добри и да ова кућа и Октобарски салон као посебна манифестација имају идентичан однос према свим оним излагачима за које сматрамо да су били значајни, поготово у последњој деценији, тачно од 50. до 60. Октобарског салона.
Ове године целокупно приземље Народног музеја у Шапцу биће галерија ликовних уметности у којој ће наредних месец дана посетиоци моћи да уживају. Изложба ће трајати од 13. октобра до 11. новембра.
Б.Симић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa