Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
ИЗЛОЖБА НА ОТВОРЕНОМ

„УПОЗНАЈТЕ АРХИВ“ НА ГРАДСКОМ ТРГУ

Прошлог четвртка на градском тргу отворена је изложба Међуопштинског историјског архива под називом „Упознајте архив“. Изложбу су отворили Игор Марсенић, члан Градског већа Града Шапца, задужен за културу и ауторка изложбе Гордана Филиповић.
Марсенић је својим надахнутим говором објаснио зашто је ова изложба важна и из ког разлога се нашла на панелима градског трга. Поентирао је важну улогу Међуопштинског историјског архива Шапца за друштво као институције која се бави прикупљањем историјске грађе и највиших вредности народа. Према његовим речима изложба је постављена на тргу јер посао који обавља Међуопштински историјски архив из Шапца није толико видљив, те да би суграђанима било доступно да виде какво благо је похрањено у њему. Нагласио је да се ради о комплетној меморији о вредностима и достигнућима нашег друштва од постанка модерне српске државе. Он је искористио прилику и да похвали рад Архива.
- У тренутку када су остале јединице локалне самоуправе, које су суоснивачи, престале да учествују у прикупљању грађе, колектив Архива је наставио да прикупља грађу која је јако важна и која ће у временима која долазе ипак бити доступна људима.
Ауторка изложбе, Гордана Филиповић осврнула се на проблем неактуелности установа културе од националног значаја у којима се чувају законом заштићена материјална добра подвлачећи да се и шабачки Архив суочава са истим проблемом. Она је навела да су постојали бројни покушаји да Архив допре до јавности како би суграђанима показао чиме се бави, а да је епилог једног од њих била управо идеја да се Архив представи на отвореном и доступном месту.
- На првом паноу смо укратко објаснили појам и историјат нашег Архива, између осталог да се налазио у згради прве болнице Србије подигнуте 1865. године, која је заштићени споменик културе. Затим смо се потрудили да сваки пано има своју особеност и да прикажемо најзначајнија, најатрактивнија и највреднија документа која имају велику историјску вредност. Суграђани имају прилику да погледају нешто јако вредно како за националну, тако и за локалну историју. Приказали смо документа углавном из периода ЏИЏ века која су јако ретка. Навела бих нека писма као што је писмо кнеза Милоша сину Милану, у коме каже да је са здрављем добро, има да испије још дванаест бокала воде и потписује се као родитељ.
Изложба се састоји од 25 паноа, који представљају различите врсте архивске грађе која се чува у згради Архива. Поред упознавања са појмом и делатношћу ове установе, присутни су и панои на којима су приказане ретке повеље, укази кнеза Милоша, печати знаменитих личности и значајних установа из прве половине ЏИЏ века, писма, акције (менице и деонице), посебне тапије, земљишне књиге, папири који потврђују власништво пословним и стамбеним објектима, рачуни и део збирке фотографија, разгледница, плаката и старе штампе. Панои ће бити постављени на градском тргу у наредних месец дана, а Игор Марсенић упутио је отворен позив грађанима Шапца да посете изложбу.
- Позивам све своје суграђане. Не морају улазити у здраду Архива, довољно је да за лепих дана прошетају тргом, прочитају и погледају оно што је садржина ових паноа и увидеће колико је велика важност у прикупљању историјске документарне грађе и какво је благо у депоима нашег Архива.
Б. Симић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa