Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
ЗА “ЕУРЕКУ“ ДЕВЕТ МИЛИОНА ДИНАРА

ШАБАЦ ЦЕНТАР УРБАНЕ КУЛТУРЕ

Пројекат „ЕУрека“, којим се планира свеобухватно редизајнирање културне понуде града, освојио је једну од награда на конкурсу Министарства културе „Градови у фокусу“. У изузетно оштрој конкуренцији од 28 градова и општина које су се пријавиле на конкурс, пројекат „ЕУрека“ освојио је девет милиона динара, чиме је обезбедио финансирање обнове шабачке Синагоге, као издвојеног одељења Народног музеја у Шапцу.
На конференцији за новинаре о пројекту „ЕУрека“ и успеху града Шапца на конкурсу Министарства говорили су градоначелник Небојша Зеленовић, Игор Марсенић, члан Градској већа задужен за културу, и Александра Саватић и Маријана Васић, архитекте и чланови тима који су учествовали у прикупљању материјала за апликацију.
Градоначелник Зеленовић је казао да је Шабац место у ком се систематично улаже у културу и културно наслеђе. Додао је да је Шабац у оштрој и озбиљној конкуренцији освојио средства од Министарства и добио звање „града у фокусу“.
- За средства за ревитализацију шабачке Синагоге, девет милиона динара, изборили смо се у јакој конкуренцији коју је чинило 28 градова и општина. Ми у нашем граду верујемо да је култура темељ друштва, верујемо да оно што је сада 7 одсто из буџета, у будућности треба да буде и више. То је један од начина да Шабац буде град у коме грађани желе да живе, у коме желе да остану и у који ће доћи неке нове и веће инвестиције, казао је Зеленовић.
Додао је да је пројекат „ЕУрека“ начин да се Шабац позиционира као снажан центар урбане културе, али и град који наставља да негује и развија своје институције културе и богату културну баштину.
Према речима Игора Марсенића, члана Градског већа и руководиоца тима, Градска управа и градоначелник Небојша Зеленовић, пружили су пуну институционалну подршку градском пројектном тиму који је осмислио „ЕУреку“ и током шест месеци, кроз три круга конкурса, одбранио и презентовао пројекат до његовог успешног исхода.
- „ЕУрека“ кроз више етапа, предвиђа увођење читавог низа новина у културни живот града, од уређивања јавних простора, улица и тргова, до изградње центра урбане културе у најлепшој градској зони, на реци Сави. “ЕУрека“ је пројекат који се ослања на историјски идентитет града Шапца и на основу њега гради савремени урбани бренд. Шабац је свој зенит доживео у 19. веку када је његов погранични положај на реци Сави, услед трговинске размене, узроковао процват свих слојева друштва, као и бројне иновације. Тако је Шабац постао портал за улазак европске културе у Србију. Желимо да поново позиционирамо Шабац као место контакта Србије и Европе, казао је Марсенић.
Александра Саватић, члан пројектног тима, подсетила је да је обнова Синагоге процес који је већ започет кроз серију радионица „Културе сећања“ које су реализоване са грађанима, а који је Град Шабац подржао тако што је откупио зграду некадашње Синагоге.
Маријана Васић је казала да се први радови на објекту очекују средином новембра, и да је примарна реконструкција и санација крова, како би се објекат заштитио у зимском периоду.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa