Инфо

6. октобар 2016.6. окт 2016.
ЗОРАН ТОШИЋ, ПРЕДСЕДНИК ПРИРВЕДНОГ САВЕТА ШАПЦА

„Јазаки“ подиже привреду на виши ниво

Са председником привредног савета Шапца и директором Хотела „Слобода“ Зораном Тошићем разговарали смо о доласку јапанске компаније „Јазаки“ у Шабац.
Одборници шабачке Скупштине једногласно су подржали долазак јапанске компаније „Јазаки“ у наш град. Да ли је ово најзначајнија инвестиција за Шабац у последњих неколико деценија?
- Свакако. Ово је инвестиција какву до сада Шабац није могао ни да замисли. Веома ме радује што је одлука о пружању подршке доласку овакве инвестиције донета једногласно, гласовима свих одборника у шабачкој Скупштини. Сигуран сам да је такав гест наишао на подршку свих грађана Шапца, а посебно привредника. Ово је доказ окренутности града ка унапређењу привреде, повећању запослености и напретку читавог краја.
Да ли корист од доласка „Јазакија“ могу да очекују шабачка предузећа?
-Ово је велики подстицај за комплетну индустрију. Мислим да ће бољитак од доласка „Јазакија“ осетити прво грађевински сектор, јер ће за потребе ове компаније бити грађени објекти и инфраструктура. Сарадњу са јапанским инвеститором могу да очекују и шабачке фирме које се баве превозом, производњом и продајом ХТЗ опреме и фирме које се баве припремањем хране за раднике. То је читав ланац услуга које ће подићи ниво тражње и развити друге привредне гране у Шапцу. Уверен сам да ће и мање фирме наћи пословни интерес у кооперацији са великим јапанским предузећем, у области ситнијих услуга или дораде производа.
Наговештено је да ће минимална нето зарада износити око 35.000 динара, односно да се у „Јазакију“ неће радити за законом прописан минималац.
- Питање зараде било је једно од најважнијих током преговора о доласку ове компаније у Шабац. Минимална нето зарада од 35.000 динара је нешто што ће се свакако осетити у комплетној шабачкој привреди, јер ће 1.700 радника новац који заради трошити првенствено у свом граду.
И град ће значајно повећати приходе, у овом случају од пореза на зараде.
Имајући у виду број радника који ће се запослити у „Јазакију“, сигурно је да ће се то свакако позитивно одразити на градски буџет. Град ће моћи да рачуна на нова средства за улагања и подстицаје у привреди, али и у другим областима, попут здравства, културе, образовања, спорта и социјалне заштите.
Да ли и у будућности можемо очекивати овако велике инвестиције у Шапцу?
- Преговори са „Јазакијем“ представљали су својеврсни дипломски рад за Град, који је положен са највишом оценом. Показали смо способност да своје компаративне предности представимо на најбољи могући начин и убедимо једног таквог гиганта да је најбоља средина за инвестирање управо Шабац. Уверен сам да ће о новим инвестицијама желети да разговарају гиганти европског и светског значаја, јер привредна пракса показује да када један гигант, попут „Јазакија“, дође у одређену средину, његов пример следе и остали, јер знају да могу да рачунају на најбоље услове у којима могу несметано да развијају свој бизнис. Постоји могућност да у таквим условима буде проблем пронаћи квалитетно обучену радну снагу, те није искључено да Шабац постане интересантно место за прилив радника из других делова државе.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa