Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
Параолимпијац Горан Николић на путу до новог Гинисовог рекорда “Протрчао“ кроз Шабац

55 МАРАТОНА ЗА 55 ДАНА

Храбри, племенити Крагујевчанин, параолимпијац Горан Николић, на прагу је остварења нечега што до сада никада нико није успео.
Он је себи поставио задатак - обарање Гинисовог рекорда, а до тог циља води га 55 маратона за 55 дана. Овај изазов је још значајнији, ако се има у виду да је Николић слабовид и да види само пет одсто на једно око. Досадашњи рекорд је 52 дана маратона, који је истрчао спортиста без хендикепа.
Мапа на путу до тог рекорда садржи и Шабац. Својеврсни јунак наших дана, кроз наш град протрчао је у недељу, 16. октобра. Каже да његово трчање има хуманитарни карактер, јер жели да прикупи средства за набавку спортске опреме и реквизита за особе са инвалидитетом који су корисници Регионалног центра за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом „Искра“ у Крагујевцу.
- Ја сам рекреативац пуних 25 година. Имам иза себе истрчаних 29 маратона пре овог подухвата. Сваког дана трчим по 42 км и 196 метара за четири и по до пет сати. После једног истрчаног маратона потребно је 12 дана одмора, а ја имам мање од 19 сати, али захваљући вољи и мотивима могу да се опоравим ““ рекао нам је Николић.
Он је ка свом циљу кренуо 3. септембра из родног Крагујевца. Планира да у „Маратону за Гиниса „ претрчи 55 градова у три државе - Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори. Завршница маратона је у Будви, 27. октобра.
Николића су на путу кроз градове, као сто су Јагодина, Прокупље, Сремска Митровица, Лесковац, Врање, Пирот, Ниш, Бор, Зајечар, Ћуприја, Београд и други, пратили чланови Ротари клубова, спортисти Атлетских клубова, Спортских савеза, бројни рекреативци и људи који подржавају овај несвакидашњи подухват. Домаћин у нашем граду био му је Ротари клуб Шабац.
РЕКОРДИ СЕ НЕ ОБАРАЈУ
Када је реч о обарању рекорда, Николић има своје виђење.
- Када неко истрчи 52 маратона за 52 дана, као што је урадио мој колега Јапанац, ви то морате да поштујете. Тај рекорд је вредан поштовања и он не може да буде оборен. Како да оборите нешто што је вредно, достојанствено, вредно дивљења. Такав рекорд може само да буде поправљен ““ истакао је велики човек и спортиста Горан Николић.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa