Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
ОТВОРЕНА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА ЗЛАТЕНКА ЗЛАЈЕ КУЗМИНЦА

ДЕЛО О АУТОРУ

Предмети од ситне пластике до великог формата у облику скулптура, претежно од дрвета, њих четрдесет и четири, обједињених симболичним називом „Коцка је бачена“, прошлог петка у галерији Удружења „Круг 10“, проговорило о уметнику метафизичко-надреалистичког поимања стварности
Чувена реченица Јулија Цезара „Коцка је бачена“, преузета као симболичан назив прве самосталне изложбе радова, економисте и заљубљеника у уметност, Златенка Злаје Кузминца, осликала је суштину уметничког израза у коме доминира метафизичко-надреалистичко поимање стварности. Смело комбиновање различитих материјала, готових објеката спојених у нову, самосталне креације, скулпторско-градитељска вештина потпомогнута ауторовом унутрашњом креативношћу изнедрила је инвентивне скулптуре различитих димензија.
- Кузминчева дела, која слободно могу назвати конструкцијама у простору, доносе невероватну машту човека који добија идеју оног тренутка када види предмет. Тај предмет могу бити ципеле које су бачене, стари бојлер, комад дрвета који је пливао реком или шкољка коју је нашао на мору заједно са делом шљунка или камена на којем је стајала. Тог момента тај предмет постаје уметничко дело. Он почиње да га слика, додаје, обликује, позлаћује, склапа. Онда се нађемо пред једном завршеном надреалистичком скулптуром којој име можемо дати подједнако сами исто као што је даје и аутор. Он нам чак и дозвољава да свако од нас нађе себе у његовим делима. То је оно најбрилијатније у његовим скулптурама. Због тога мислим да се Кузминац и склања остављајући своје дело публици да оно живи са њима ““ рекла је проф. Иванка Трифуновић, историчар уметности, на отварању изложбе прошлог петка у Галерији Удружења уметника „Круг 10“.
Иако током вечери аутор није био физички присутан сваки изложени предмет говорио је о његовом уметничком сензибилитету, дуалитету искуства спојеног у целину, креацији у функцији идеја, мисли, прича и жеља за продужетком трајања визије и онога што је дело у себи носило још као сирови, необрађени комад.
Попут Цезара који је прешао Рубикон, тако је и Кузминац, од оног тренутка, када је понудио јавности на увид своја дела, бацио коцку спремну да прихвати суд јавности. И како рече његова супруга Гордана изложба је отворена. Отворена за око ревносног посматрача који је може погледати још сутра у Галерији „Круга 10“.
КРАТКА БИОГРАФИЈА
Златенко Злаја Кузминац рођен је 1956. године у Лаћарку. Уметношћу се бави од средње школе. Иако по струци економиста остао је истрајан у својој љубави према ликовном изразу чији централни део заузима скулптура рађена у дрвету. Живи и ради у Сремској Митровици.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa