Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
Шешир се поново враћа у моду

И чува и улепшава

У нека стара добра времена много се водило рачуна о облачењу. Између осталог, мушкарци нигде нису излазили без шешира, а жене без чарапа. Ново време, ново бреме, али шешири се полако враћају у моду.
То потврђује Славко Николић и његова радња за продају шешира која постоји 25 година. Најпре као радња фабрике шешира „Бегеј“ из Зрењанина, а касније као његова приватна.
- Некада су шешири били саставни део гардеробе. Нигде се није ишло без њега, а сада је мало другачије. Поново се, међутим, продају, али далеко мање него раније ““ прича за „Глас Подриња“ Николић.
„Покривалица“ за главу и чувар од сунца и зиме, много више ““ украс. То је права дефиниција шешира. А, шешира има много. Са малим, средњим и са великим ободом. Најпознатији су „Панама“ и цилиндри.
- Људи из Ваљева и Поцерине највише воле да носе шешире са малим ободом. Комплетна Мачва преферира средњи, а велики обод је резервисан за „господу и високу интелигенцију“. Те шешире са великим ободом, иначе, раније су носили искључиво музиканти који су свирали по кафанама ““ каже Николић.
Код нас је популаран и сремачки шешир који служи да, када се стави на главу, на њега „чучне“ флаша са вином. Заједничко за све квалитетне шешире је да се праве од вуне и зечјег влакна, док се шешири за летњи период праве од сламе, а скупља варијанта од ““ трске.
- Радује што се шешири враћају у моду. Углавном их купују старији, јер они сматрају да не можеш бити лепо обучен без шешира. На жалост, када је реч о женама, оне су потпуно изгубиле интересовање за шешире. Некада када су жене више радиле и зарађивале, онда су више и куповале шешире. Данас воле да их носе на хиподрому што је веома дуга традиција ““ додаје наш саговорник.
НИЈЕ ЗА ЊИВУ И ШТАЛУ
За време СФРЈ шешире су истиснуле капе. Можда су се шешири доживљавали превише „господски“ или „буржоазијски“.
- Тачно се зна шта за шта служи. На њиву и у шталу се не иде са шеширом. Шешири служе за свечаности попут свадби, слава, рођења, али се са шеширом иде и на сахране ““ истиче Славко Николић.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa