Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
СВИЊОКОЉ

ОБАВЕЗАН ПРЕГЛЕД МЕСА

У шабачком крају, често се на трпези конзумира свињско месо. Највише се користи приликом различитих славља и посебно у зимском периоду, када почиње свињокољ.
Лекари упозоравају на могуће погубне последице по здравље, уколико се конзумира заражено месо. То у наступајућем периоду, када пољопривредници масовније кољу утовљене свиње, није ретка појава.
Најбољи и најједноставнији лек против опасне врсте заразе, коју у народу називају трихинела је обавезан преглед меса. Лоша појава је с једне стране избегавање прегледа од стране домаћина, како би избегли релативно високу цену прегледа, а дешава се и да су трихиноскопи (уређаји за преглед меса) често сумњивог квалитета и порекла. Наравно, за све је потребна максимална стручност и присебност ветеринара, који би требало да овакав преглед обави.
Трихинела се најчешће налази у крви мишићног ткива и то оном које стално ради. Превасходно међу дизачима дијафрагме и зато се овај део врло често узима за контролу.
Угледни ветеринар из Богатића Небојша Давидовић каже да је трихинела паразит у виду спирале, те се и зове трихинела - спиралис. Има их више врста зависно од поднебља. Код нас најчешће оболевају свиње, јер су оне склоне да поједу све врсте меса, па и заражено. Коришћењем меса заражене свиње, човек је у великој опасности. Најбољи начин да се ово предупреди је преглед меса.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa