Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
У ГЕРОНТОЛОШКОМ КЛУБУ ПРОТЕКЛЕ СЕДМИЦЕ БИЛО ВЕОМА ЖИВО

ОД ПРЕДАВАЊА ДО ТУРНИРА

Чланови Геронтолошког клуба Шабац протекле седмице наставили су са низом активности поводом манифестације „Октобар ““ месец солидарности са старима“. Тако им је прошле среде, 12. октобра, у гостима био прим. др Небојша Софранић, специјалиста епидемиологије, који је одржао предавање на тему грипа и вакцинације.
- Најбоље време за вакцинацију против грипа је крај октобра, почетак новембра и то нарочито за особе преко шездесет пет година и хроничне болеснике млађих узраста, јер се може очекивати епидемијска појава сезонског грипа негде после фебруара месеца. Из тог разлога треба створити имунитет који траје шест месеци. Време потребно за стварање имунитета је две до три недеље. Вакцина је поуздана, мртва, не изазива нежељене реакције. Тачније, врло је мало нежељених реакција које се могу очекивати. На грип су најосетљивије старе особе, труднице и мала деца. Старе особе би требало сваке године да добију вакцину пошто је код њих имуни одговор нешто лошији. Због већег морталитета, смртности од грипа, баш они су најиндикованија популација која треба да добије вакцину против грипа ““ истакао је прим. др Софранић.
Два дана касније, у петак, 14. октобра чланови Клуба дружили су се са ученицима ОШ „Ната Јеличић“ на традиционалном Шаховском турниру.
- Ово је трећа година како долазим. Сваки пут било је лепо. Нисмо дошли да победимо већ да се забавимо. У школи ретко имамо турнире, волимо шах, а ово је изузетна прилика да му се посветимо у добром друштву - рекао је осмак Марко Марковић који је дошао са другарима Вуком Симићем, Луком Рувидићем и Луком Пајићем.
Умеће на шездесет четири поља црно-беле шаховске табле показали су, поред њих, и чланови Градског удружења пензионера града Шапца и корисници Геронтолошког центра Шабац. Играло се по петнаест минута, а за пораз била је довољна само једна грешка.
- Лепо је бити у друштву младих. Волим да им показујем све те лепе ствари као што је шах. Ту је у питању мало интелигенција, а и мало се вратимо у младост кроз дружење са децом ““ изјавио је Златан Перић, председник Шаховске секције Геронтолошког клуба.
Некадашњи „Медени турнир“ задржао је чар дружења младих и старих кроз мисаону игру.
- Од самог оснивања Клуба био сам председник Шаховске секције. Данас сам на тој функцији у Градском удружењу пензионера. Драго ми је, као некадашњем просветном раднику, што нам долазе ђаци из „Натине“ школе ““ додао је ветеран међу шахистима Глигорије Симоновић Глиша.
Према речима координаторке Клуба Даринке Јовановић ово је лепа прилика да се чланови повежу са децом и са члановима неких других пензионерских удружења, а све у циљу квалитетно проведеног времена.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa