Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
СЕЋАЊА

Срби нису изазвали ниједан светски рат

У Драгинцу свечано обележена 75. годишњица страдања недужних грађана. На спомен обележју положени су бројни венци и свеже цвеће ““ у име Владе Србије министар Александар Вулин, делегација Војске Србије, Град Лозница, у име Шапца делегација СУБНОР-а и војних пензионера, делегација СПС Шабац, десетак представника страних амбасада у Србији, представници цркве и више појединаца. Свечано обележена 177. годишњица Основне школе у Драгинцу. Ученици школе извели пригодан програм
Обележавању 75. годишњице страдања недужних грађана у лозничком крају, у селу Драгинац, од стране Немаца ове године присуствовао је велики број мештана и гостију, дошли су да се поклоне сенима недужних жртава октобра 1941. године. Погром у Драгинцу однео је 2.950 недужних жртава, међу којима 350 деце.
Домаћини су веома добро организовали ову свечаност и на свој начин одали пошту и достојно се сетили својих предака и свих других који су овде страдали. И Србија се, и овога пута, достојно одужила својим невино страдалим грађанима. Уз државну химну испред монументалног спомен обележја из 1963. године и почасну стражу војника из гарнизона Шабац, поклонили су се сенима погинулих и положили венце и свеже цвеће. У име Владе Србије венац је положио министар Александар Вулин, затим делегација Војске Србије, делегација Града Лознице, у име Града Шапца, делегација СУБНОР-а и Војних пензионера, делегација СПС Шабац, делегација СУБНОР-а Богатић, делегације десетак страних амбасада, представници више других организација и бројни грађани.
Свечаност је отворио и поздравио све присутне градоначелник Лознице Видоје Петронић, који је бираним речима подсетио на крвави 14. октобар у Драгинцу и на страдање невиних људи и деце од стране Немаца. После градоначелника Лознице, у име Владе Србије присутнима се обратио министар Александар Вулин. Веома сликовито, патриотски и мотивисано Вулин је говорио о овом једном од најтежих неборбених страдања у време Другог светског рата. Веома садржајан говор Вулин је завршио речима да Србија од бројних ратова на овим просторима ниједан није изазвала и поручио да се ово стратиште у Драгинцу никада и нигде више не понови. Ове патриотске речи директно позивају све оне који данас у свету на све стране отварају нова стратишта и саопштавају да је мир за све народе највеће богатство.
Свечаност у Драгинцу искоришћена је и за свечано обележавање 177. годишњице Основне школе у Драгинцу, која носи назив “14. октобар“. Школа је веома модерна и данас, отвореном новом фискултурном салом потпуно одговара свим потребама школе. О годишњици школе говорио је њен директор, а затим су ученици извели пригодан програм у модерном школском амфитеатру.
Стеван Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa