Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
СРБИЈА ПРОТИВ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Вакцина спречава

Под слоганом „Вакцина спречава. Србија против рака грлића материце“ удружење грађана “Родитељ“, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“, отпочиње националну кампању којом жели да се читава Србија уједини у борби против рака грлића материце, болести од које у нашој земљи сваког дана умре најмање једна, а оболе четири жене.
Циљ кампање је да се кроз унапређење свести јавности о могућностима, значају и безбедности превенције ХПВ обољења путем имунизације у значајној мери смањи учесталости малигних обољења изазваних ХПВ инфекцијом.
Рак грлића материце је једно од ретких малигних обољења чији је узрочник познат - развија се под утицајем Хуманог папилома вируса (ХПВ). А примарна превенција, која подразумева имунизацију млађе популације, девојчица и дечака узраста од 9-15 година, против ХПВ вируса типа 16, 18, 6 и 11, главних узрочника рака грлића материце али и других обољења изазваних овим вирусом, најефикаснији је начин превенције овог обољења. ХПВ вакцина пружа високо-ефикасну заштиту од рака грлића материце и других обољења изазваних ХПВ-ом. Успешно се примењује у 130 земаља света, укључујући 19 земаља Европске уније и све земље региона.
Гордана Племић, председник Удружења “Родитељ“ истакла је да је подизање свести становништва, а посебно родитеља о значају примарне превенције обољења које изазива ХПВ вирус, кључно у борби са овом опаком болешћу.
„Рак грлића материце је други водећи узрок умирања међу женском популацијом у Србији. Као што свака жена треба да брине о сопственом здрављу, исто тако смо дужни да бринемо о здрављу своје деце. Вакцинација је дефинитивно најсигурнији и најбезбеднији метод којим можемо спречити настанак ове опаке болести. Будимо одговорни према свом и здрављу наше деце“, закључила је Племић.
У Србији сваке године од рака грлића материце оболи око 1.250, а умре 470 жена. Ови подаци сврставају нашу земљу на друго место по смртности у Европи и на четврто место по броју оболелих.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa