Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
ЗЕЛЕНИ ШАПЦА УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНОСТ ОД ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

УГРОЖЕНО ЗДРАВЉЕ

Градски одбор Шабац Зелених Србије и Европски центар за екологију најавили су борбу за уклањање дивљих депонија на подручју града и приградских насеља.
- Свесни смо да дивље депоније имају изузетно негативан утицај на људско здравље. Зависно од врсте отпада могућа је појава различитих врста поремећаја здравља, као што су урођене аномалије, различите врсте карцинома, поремећаји имунолошких функција, дисфункција бубрега и јетре, болести плућа и разна респираторна и неуротоксична оштећења. Према нашим истраживањима, дивље депоније су узрок појаве ендемског нефритиса у Змињаку, каже др Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
Према попису из 2008. године, на територији града Шапца постоји сто дванаест дивљих депонија.
- Институционалним деловањем кроз ЈКП “Стари град“ и Скупштину града учинићемо све да се нађу решења за што скорије уклањање дивљих депонија и минимализовање њиховог утицаја на здравље људи, додаје Павловић.
Зелени Шапца подржавају тим “Летжс до ит Сербиа“, који планира да у мају наредне године организује акцију уклањања дивљих депонија на територији Републике Србије.
- Ми ћемо се максимално укључити у ову акцију, али, свако од нас појединачно би требало да се залаже да сортира смеће да не би дошло до поменутих зараза, истакао је Немања Видаковић из Еколошког центра за екологију.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa