Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
ОД 4. НОВЕМБРА У ШКОЛИ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

Бесплатна школица цртања и сликања

Ученици од трећег до шестог разреда основних школа сваког петка од 16 до 18 часова имаће прилику да уз помоћ проф. Младена Пантелића и ученика Милице Стојадиновић, Милице Аничић, Ане Лукић и Ђорђа Саватића, савладају технике предвиђене планом рада
Од 4. новембра у Школи примењених уметности са радом ће кренути бесплатна Школица цртања и сликања. Намењена ученицима од трећег до шестог разреда основних школа, заинтересованим да сваког петка од 16 до 18 часова проведу време у квалитетном раду, понудиће уз стицање нових знања и надасве креативно дружење.
- У нашој Школици цртања и сликања представићемо неке од начина и техника које су велики уметници користили у стварању својих светова, наравно прилагођене нашим малим другарима. Кроз ову наставу они ће развијати своју креативност и машту, а касније ће неки од њих постати можда и наши ђаци. То се кроз праксу показало као извесно јер годинама уназад, велики број ученика завршних разреда из основних школа који су долазили код нас на различите уметничке радионице, и на припремну наставу су, затим су и уписали нашу школу. Свако дете треба да пронађе свој свет, да се препусти и ужива у њему. Уз моју помоћ и помоћ наших ученика - едукатора сигуран сам да ћемо код сваког од њих развијати машту и спознају да је свет који видимо заправо само делић стварности, а да се највећа и најлепша енергија крије у нашим унутрашњим световима које треба откривати - рекао је наставник едукатор Младен Пантелић, координатор пројекта.
Све до марта наредне године проф. Пантелићу, дипломираном графичару, у раду са децом помагаће и ученици едукатори Милица Стојадиновић, Милица Аничић, Ана Лукић и Ђорђе Саватић.
- Волонтирање у оквиру Школице цртања и сликања донеће ми, а сигурна сам и младим полазницима, много лепог и интерактивног дружења, интересантне и креативне часове на којима ћемо учити о линији, облику, боји. Унапред се радујем новим другарима и њиховим искреним осмесима. Срећна сам и почаствована што ћу бити део новонасталог пројекта. Први час чекам са усхићењем - с осмехом је додала Милица Стојадиновић.
За Ану Лукић предстојеће дружење представља прави изазов јер, како је и сама истакла, бити едукатор и учити децу велика је, озбиљна и одговорна активност.
- Са њима ћемо радити све технике, почевши од цртања, сликања па до акварела. Мислим да је ово одличан начин да се деца упознају и са нашом школом, јер ће неко од њих сигурно касније постати и наш ученик. С обзиром на то да је настава бесплатна, ово је диван начин на који наша школа помаже деци која воле уметност, а немају средстава да плаћају приватне часове цртања и сликања.
Управо у чињеници да ће се у овој замисли наставнику придружити и ученици, по речима директорке Невенке Ђокић, једни од најталентованијих, најлепши је моменат целе приче.
- Заиста је дивно када имате младе људе који схватају суштину волонтирања и дељења најдрагоценијих искустава и знања са млађим нараштајима. Школицу могу похађати и талентована деца и деца која желе да своје време квалитетно проводе. Креативност није дарована само срећним појединцима. То је вештина која се може вежбати и развијати као и свака друга. У раду школице инсистираће се на слободи изражавања и развијању имагинације, а циљ школице је да се деца кроз забаву и креативни рад упознају са ликовним техникама, испоље спонтаност и самосталност у примени ликовних техника и материјала, да експериментишу и истражују могућности материјала. Учићемо децу да осете формат слике, да сагледавају боје, материјале и облике, да сликају, уживају и размишљају - поручила је директорка.
Колико ће будући мали уметници научити моћи ће се видети у марту наредне године када се планира заједничка изложба за крај овог дивног дружења. Тада ће свим полазницима Школе цртања и сликања бити додељене и дипломе.
ПРОГРАМ РАДА
Мртва природа - цртање (оловке, оловке у боји, танки црни фломастер)
Мртва природа - сликање (техника темпере)
Дрво у пролеће и у јесен (израда различитим техникама ““ по избору ученика; воштани пастел, цртеж у оловци, цртеж у боји ““ дрвене бојице, фломастери, темпера боје, палете и четке, посуду за воду, комбинована техника уз употребу сувог лишћа). Ученици ће добити предложак дрвета. Ако одлуче да свој рад реализују уз употребу сувог лишћа потребно је да донесу лепак.
* Пејзаж по фотографском предлошку
(акварел техника)
* Сликање по репродукцији (техника темпере)
* Мој лик из маште ““ цртање (техника суви пастел)
* Цртање по репродукцији ““ импресионисти Е. Мане, Х. Тулуз-Лотрек, Е. Дега (техника суви пастел)
* Цртање предмета у крупном плану
(техника перо““туш)
* Цртање предмета у крупном плану
(техника лавирани туш)
* Портрет дечака или девојчице у техници мозаика ““ дрвене бојице
* Цртање по узору на природу - мртва природа; угљен за цртање и меке В оловке
Сликање по узору на природу - мртва природа; темпера боје, палете и четке, посуда за воду.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa