Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
СТАНОВНИЦИ БЕНСКЕ БАРЕ ЗАЈЕДНО СА ГРАДСКОМ УПРАВОМ РЕШАВАЈУ ПРОБЛЕМЕ

Конкретне идеје на реализацију

Становници насеља Бенска бара имали су прилику да на четири радионице изнесу своје проблеме, али и размишљања о томе како преуредити центар овог дела Шапца.
Серију радионица покренула је градска управа на челу са чланом Градског већа Игором Марсенићем, а свој допринос дали су и архитекте Бојан Алимпић и Јана Богдановић.
- Наша је идеја да се грађани што активније укључе у реализацију пројекта који су од значаја за њихов живот. Зато су и важне ове радионице, јер грађани имају прилику да изнесу своје проблеме, али и предложе решења. На овим радионицама смо добили многе корисне информације и у складу са њима настављамо да радимо ““ каже Марсенић за „Глас Подриња“.
Он је додао да је важно да грађани знају да нико неће да наметне било какво решење, већ ће они директно бити у прилици да утичу на решења.
Радионицама су претходиле анкете где су грађани износили проблеме са којима су суочени.
- Као главни проблем насеља Бенска бара појавила се безбедност. Станари немају мира, нарочито у касним ноћним сатима, јер се на простору код артеске чесме стално окупљају и ремете јавни мир и ред. Поред овог проблема, евидентирани су и проблеми управо око постојања артеске чесме која више ничему не служи, као и одлагање смећа ““ каже Алимпић.
На свим овим проблемима се убрзано ради. Са представницима полиције и Комуналне полиције је договорено да се обезбеди да њихове патроле више пута током ноћи обилазе овај плато. Према речима станара, те патроле су почеле да раде свој посао. Пре неко вече је управо патрола полиције спречила групу младих Шапчана да један против-пожарни апарат активирају уз помоћ бакље коју користе навијачи.
- До сарадње са полицијом и Комуналном полицијом је дошло управо на иницијативу станара Бенске баре. Станари јесу важан део ове приче, али не и једини. Морамо да разговарамо и са представницима градске управе и јавних предузећа, јер од сарадње са свима зависи у којој мери ћемо имати квалитетан начин живота ““ додаје Марсенић.
Према речима архитекте Јане Богдановић, те радионице су одлична прилика да људи кажу како желе да изгледа простор где живе.
- Много конкретних и квалитетних предлога смо добили. Прва анкета је била посвећане проблемима, а другу коју будемо урадили биће посвећена предлозима решења како тај простор да се прилагоди потребама живота у том насељу ““ истиче Богдановић.
Наши саговорници очекују да се сарадња са станарима у Бенској бари настави на обострани интерес, као и да ће и остали грађани да се укључе у овај процес који је део пројекта о партиципативном буџетирању.
МОЖЕМО И САМИ
- Процес који омогућава партиципативно учешће и одлучивање грађана је одлична прилика да грађани сами одлучују на ствари које су им битне. Оваква пракса постоји деценијама уназад у Европи. У Србији у Краљеву, Крагујевцу и Ужицу постоји пројекат партиципативног буџетирања, али у сарадњи са страним консултантима. Ми у Шапцу сматрамо да имамо довољно капацитета и способности да сами реализујемо овакав пројекат. Томе у прилог говори и стање у јавним предузећима, као и спремност грађана на компромис ““ наглашава Марсенић.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa