Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
„ФИРСТ ЛЕГО ЛИГА“ У ЦЕНТРУ ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

ПРИБЛИЖАВАЊЕ НАУЦИ

На првом састанку у Шапцу, прошлог петка, отворен „Лего“ комплет и постављена простирка за такмичење у ФЛЛ
У Центру за стручно усавршавање прошлог петка одржан је први састанак „Лего лиге“ коју чине ученици ОШ „Стојан Новаковић“ и њихова наставница информатике Ивана Новаковић са Татјаном Марковић Топаловић, директорком Центра за стручно усавршавање и Аленом Пиљком, председником и оснивачем „Лего лиге“ у Србији из Научно-технолошког парка у Београду. Скупу су присуствовали и наставници информатике и неколико ученика из основних и средњих школа који су асистирали при отварању првог „Лего“ комплета и постављању простирке за такмичење у ФЛЛ.
- Ове године имамо изазов који је везан за биологију. Ви се питате како биологија и програмирање могу да иду у исти кош. Дефинитивно могу јер деца размишљају о неким иновативним решењима, о неким питањима како ми сарађујемо са животињама, како можемо радити, унапредити. А онда на једној простирци, где се налазе лего елементи и лего робот, покушавају да решавају мисије које су везане директно или индиректно за тај изазов - рекао је Ален Пиљак.
Међународни итердисциплинарни пројекат ФЛЛ деци узраста од девет до шеснаест година приближава науку, а самим тим повећава заинтересованост за каријеру у некој од научних области. Састављен је од неколико сегмената. Деца се у оквиру њега подстичу на научно истраживање на задату тему, конструкцију и програмирање Лего робота, као и тимском раду, једном од најважнијих компоненти целог програма.
- Сваке године тема се мења. Прошле године она је била везана за отпад тако да су деца била иноватори у тој области. Могли су да искористе нека решења која су раније већ коришћена, али исто тако да дају неки свој предлог као и ове године. Видећемо шта ће им пасти на памет. Моја улога је да их усмеравам, а не да им дајем задатке - рекла је Ивана Новаковић, наставница информатике у ОШ „Стојан Новаковић“.
Центар за стручно усавршавање у Шапцу потписао је трогодишњи уговор сарадње везан за „Лего едукатион системе“. На тај начин оспособиће се један број наставника и ученика да користе роботе који су дизајнирани специјално за образовне системе.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa