Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
ОШ „СВЕТИ САВА“ ДОБИЛА СЕНЗОРНУ СОБУ

„ВЕЛИКО СРЦЕ“ ЗА ШАБАЧКУ ДЕЦУ

Свечаном отварању прошлог петка, поред ученика, родитеља и наставног особља, присуствовали Аница Дивац из Фондације „Ана и Владе Дивац“, Магдалена Татић из Еуробанке и Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца
Основна школа „Свети Сава“, једина у Мачванском округу која се бави образовањем и васпитањем деце са сметњама у развоју, добила је нову и потпуно опремљену сензорну собу. Захваљујући пројекту „Велико срце“, који заједнички спроводе Еуробанка и Фондација „Ана и Владе Дивац“, око стотину ђака ове школе имаће прилику да у сензорној соби развије и унапреди когнитивне способности и социјалне вештине неопходне за укључивање у ширу друштвену заједницу.
- Ово, пре свега, много значи за школу. Вредност пројекта, помоћи, утолико је већа што је ова специјализована школа за учење, рехабилитацију, едукацију деце са сметњама у развоју, једина у целом Мачванском округу. Срећни смо што смо били у прилици са нашим партнерима и пријатељима из Еуробанке да помогнемо и опремимо сензорну собу. Ово је четрдесети дечји објекат, што школски, што предшколски, који је Фондација „Ана и Владе Дивац“ у сарадњи са Еуробанком протеклих шест година помогла, обновила или опремила. Настављамо и даље у том правцу - обећала је Аница Дивац из Фондације „Ана и Владе Дивац“.
Вредност донације је око 1,4 милиона динара. Средства су обезбедили клијенти Еуробанке, њих преко двадесет две хиљаде, који су корисници МастерЦард кредитне картице „Велико срце“.
- Фондација „Ана и Владе Дивац“ већ шест година успешно сарађује на пројекту „Велико срце“. До сада смо реновирали око четрдесет обданишта, школа, игралишта широм Србије чиме је обухваћено негде око 15.000 деце. Генерално до сада смо уложили око пола милиона евра у овај заједнички пројекат у току шест година. Увек нам је задовољство када имамо неке специјалне пројекте око којих се окупимо као што је овај - изјавила је Магдалена Татић, директор Сектора за кредите физичким лицима у Еуробанци.
Програму, који су приредила деца заједно са наставницима, као и свечаном отварању сензорне собе, прошлог петка, присуствовао је и градоначелник Небојша Зеленовић.
- Искрено се захваљујем у име града Шапца Фондацији „Ана и Владе Дивац“ и Еуробанци као партнерима који у оквиру свог пројекта „Велико срце“ помажу образовне установе у читавој Србији и који су на овај начин помогли ОШ „Свети Сава“. Оно што је мисија овог пројекта и Фондације, заправо је и мисија Града Шапца свих ових шеснаест година уназад, а то је да учинимо наше друштво пристојним местом за живот у коме се једнако брине о сваком тако да нико не буде заборављен и тако да континуирано улажемо у образовање и науку, у културу, социјалну заштиту. Мислим да је данас заиста велики дан за школу и да ће ова сензорна соба бити једна прекретница у бољем раду, у пружању најбоље могуће услуге ове школе свим њеним ђацима. Када на прави начин приступите важним стварима, а одрастање наше деце је једно од тих најважнијих ствари, онда на овај начин сви ми чинимо једну велику корист нашем друштву - рекао је градоначелник.
ЗА СТИМУЛАЦИЈУ И РЕЛАКСАЦИЈУ
У свој петогодишњи развојни план ОШ „Свети Сава“ уврстила је и сензорну собу. Оно што је почело као идеја реализовано је захваљујући веома вредној донацији.
- Неописива срећа, како за нас који радимо у школи, тако за децу и родитеље. Наша деца, из школе и града, одлазила су у Сремску Митровицу зато што ми нисмо имали сензорну собу. Сам рад биће унапређен. Када дете уђе у собу са стручним лицем које зна тачно колико је потребно стимулуса том детету и да дете само слушајући себе, а дефектолог дете, могу се постићи само најбољи резултати. Сви третмани у нашој школи се обављају у кабинетима. Наравно, имамо ми и кабинете за логопеда различитих врста профила који раде са нашом децом али ово је нешто, да тако кажем, изузетно. Деца помоћу релаксације и стимулације својих чула постижу неку равнотежу. Осећају се боље. Самим тим кад су деца уравнотежена резултати у учењу много су бољи - рекла је Снежана Радовановић, директорка ОШ „Свети Сава“.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa