Инфо

18. новембар 2010.18. нов 2010.
ИЗЛЕТ

ЗА ЉУДЕ ТРЕЋЕГ ДОБА

Градоначелник Шапца Милош Милошевић уприличио је прошле недеље излет за активисте Градског удружења пензионера Шапца. За ову прилику био је обезбеђен и туристички водич Жика Опанковић из Туристичке организације Шапца, који је људима “трећег доба“ детаљно говорио о културно-историјским местима која су посетили у једном делу Поцерине
Прво место које су пензионери посетили били су Накучани и тамошња црква која, како рече свештеник Славиша Марковић, потиче из 19. века, а раније су на овом месту постојале још две цркве брвнаре које датирају са почетка 19. века. Црква је подигнута под покровитељством књаза Милоша Обреновића и његовог брата Јеврема, али и књаза Марка Штитарца.
Настављајући обилазак Поцерине и Накучана, шабачки пензионери су стигли и до Ашиковог гроба, места које је посвећено једној великој и несрећној љубави између Ђуле и Павла (српски Ромео и Јулија) о којој је писао и наш познати књижевник Јанко Веселиновић. У овом селу посетили су и Ђаковића окућницу, савршено очуваном сеоском домаћинству са краја 19. века. Гости су имали прилику да виде кућу за становање, магазе, млекар, чардак, вајат... Како рече Опанковић овај објекат представља у туристичком смислу етно објекат, не место за сеоски туризам.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa