Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

СИСТЕМ, А НЕ ДЕМАГОГИЈА

Заменик начелника Градске управе Милан Васић и директорка Центра за социјални рад Јелена Милошевић сматрају да актуелне активности повереништва Градског одбора Српске напредне странке у области социјалне заштите представљају негативну кампању без икаквог основа
Шабац представља пример добре праксе улагања у социјалну заштиту, навео је Милан Васић, заменик начелника Градске управе Шапца, на конференцији за новинаре одржаној прошлог петка у Градској кући, и додао да су решења која је Град применио у овој области добила признање и од министра задуженог за социјалну политику, Александра Вулина. Актуелне активности повереништва Градског одбора Српске напредне странке, кроз донирање хуманитарне помоћи појединцима, представљају чист популизам, сматра Васић.
- Град из свог буџета издваја 80 милиона динара за активности Центра за социјални рад. Покривене су локалне услуге, које су у домену локалне самоуправе, на основу Закона о социјалној заштити. Поред тога, Град издваја 40 милиона динара за удружења грађана и организације на територији Шапца која се баве социјалном заштитом. Ове године смо имали пет пројеката из области социјалне заштите, где се, као најзначајнији, издваја „Каритасов“ пројекат героно услуге, који је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истакло као пример добре праксе. Министар Вулин је два пута посетио Шабац и похвалио активности Града у области социјалне политике. Први пут када смо отварали сензорну собу у Установи за децу и младе, а други пут када је „Каритасу“ додељена лиценца, рекао је Васић.
Социјална заштита према његовим речима мора бити системска и свеобухватна.
- Свако ко мисли да је довољно поделити неколико пакета неколицини породица, како би се решили проблеми у социјалној политици, дубоко се вара. Повереништво Градског одбора Српске напредне странке заборавља да имају републичку власт, па ако мисле да повећају обухват корисника социјалне помоћи они могу да промене постојећи, или донесу нови Закон о социјалној заштити, додао је Васић.
- Град издваја значајна средства за најугроженије суграђане, истакла је директорка Центра за социјални рад Јелена Милошевић.
- Сваке године повећава се број корисника услуга Центра за социјални рад, што је реалан показатељ тешке економске ситуације у којој се налазе држава и друштво. Само за једнократну новчану помоћ Град на годишњем нивоу издваја 13 милиона динара. Корисници ове врсте услуга новац углавном користе за набавку лекова, или уџбеника за децу. Град издваја и 20 милиона динара за рад Народне кухиње, у којој се сваког дана припреми 1.330 оброка. Поред тога, прошле године више од 500 корисника је остварило право на помоћ у огревном дрвету, навела је Јелена Милошевић.
Посебна пажња посвећује се људима из осетљивих категорија.
- Заједно са “Каритасом“ бринемо о више од 300 суграђана кроз услугу „помоћ и нега у кући“. За функционисање Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју, годишње се из градског буџета издвоји више од 12 милиона динара. Захваљујући подршци Града, у могућности смо да у Сигурној кући збринемо жене жртве насиља, рекла је директорка Центра за социјални рад.
Учесници прошлонедељне конференције за новинаре подсетили су и на оцену шефа делегације Европске уније у Србији Мајкла Деневпорта о социјалној заштити у Шапцу, који је приликом априлске посете нашем граду изјавио да Шабац представља пример на који би требало да се угледају и други градови и општине.
- Ако је Европска унија препознала Шабац као место у ком се спроводи одговорна социјална политика, при том инвестирајући у заједничке пројекте, заиста не видим ниједан реалан разлог да било ко покушава да докаже да у Шапцу не постоји емпатија према социјално угроженим грађанима, рекао је Васић.
ДЕМАГОГИЈА ЗАМЕНИЛА ПОЛИТИКУ
Према речима градоначелника Шапца, Небојше Зеленовића, социјална заштита је област за чији развој град издваја значајна средства из буџета. Зеленовић додаје да повереништво Градског одбора Српске напредне странке користи социјалну угроженост појединих грађана ради прикупљања политичких поена.
- Ако неко показује своју хуманост само када су укључене камере, и ако помаже онима којима је помоћ потребна у циљу промовисања своје политичке организације, онда ту нема речи о хуманости. То је управо оно што тренутно раде представници повереништва Градског одбора Српске напредне странке. Они злоупотребљавају тешку материјалну ситуацију најугроженијих људи у циљу јефтине политичке промоције. То је недопустиво и дегутантно, нагласио је Зеленовић.
М.С.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa