Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
РАЗГОВОР СА НЕНАДОМ ЖИВАНОВИЋЕМ, ВЛАСНИКОМ ФИРМЕ “ИН ТЕХНИК“ И ВЕЋИНСКОГ ПАКЕТА АКЦИЈА “ГЛАСА ПОДРИЊА“

Притисци и застрашивања из врха Србије

Ситни лични, политички интереси изнад морала, пријатељства, другарства... „Ин техник“ је једна од фирми на коју се покушавају вршити политички притисци и застрашивања која долазе из врха Републике
Ненад Живановић власник и директор фирме “Ин техник“ која постоји од 2004. године од када бележи константан успон у обиму посла који ради. Преко 70% послова обавља ван Шапца. Крајем 2015. године фирма „Ин техник“ је откупила већински део акција предузећа „Глас Подриња“.
Ви сте у Шапцу постала запажена фирма као извођач радова на затвореном базену у Шапцу?
- Као бивши професионални ватерполиста скупио сам храброст и конкурисао на тендеру за изградњу базена у Шапцу на ком сам победио као конзорцијум фирми. Базен у Шапцу смо изградили јефтиније за 2 милиона евра од следећег најјефтијег затвореног базена који је изграђен у Србији. Базен је изграђен и пуштен у рад месец дана пре рока односно за 6 месеци.
Активни сте и даље у Ватерполо клубу Шабац?
- На функцији сам председника Скупштине Ватерполо клуба. Ватерполо клуб је управљач базеном. Такође оно чиме Град и Клуб могу да се похвале је да функционисање базена у Шапцу кошта град од 2 до 4 пута мање новца него што базени коштају друге градове. За разлику од других градова град Шабац и Ватерполо клуб спроводе бесплатне обуке у оквиру којих је научено око 2.000 деце бесплатно да плива. Ватерполо клуб Шабац је опстао и преживео 10 година немања базена у свом граду играјући и путујући по базенима широм Србије где је у сезони 2014/15. изборио пласман у 1А лигу. Прве године играња на свом базену је остварио историјски резултат изборио учешће у Регионалној - Јадранској лиги и учешће у ЛЕН такмичењу које не игра јер немамо довољно средстава.
У Шапцу Вас велики број људи везује за владајућу странку ЗЗС.
- То ми је познато. Нисам члан ниједне партије. Након завршетка базена успоставио сам јако коректан однос са градоначелником Небојшом Зеленовићем. Изнео ми је циљеве и жеље града како да функционише базен и како да се користи. Ватерполо клуб у сарадњи са Градом спроводи бесплатне обуке непливача где је обучено око 2.000 деце да плива, организује школске часове на базену. То није урадио ни један град. После тога су други градови почели да преписују програм и да покушавају да га спроведу. Ако је ова сарадња разлог да ме неко окарактерише да сам у политици онда то прихватам.
Да ли Вам смета то што Вас везују за политику?
- Сметало ми је али сам се навикао. Највише ме етикетира опозиција у Шапцу односно људи који желе да се баве политиком. Оно што оставља горак укус и што је за мене несхватљиво је људска похлепа, злоба и то што не постоје никакве моралне препреке када су лични или политички интереси у питању. Као неко ко живи у Шапцу ко је привредно и спортски активан стекао сам велики број познаника, другара, пријатеља у овом нашем граду. Људе сам прихватао онакве какви јесу без прављења разлике у односу на политичке, верске и друге разлике.
Рекли сте да сте изложени политичком притиску.
- У току претходне недеље позива ме другар из централе СНС и каже ми следеће: „Ненаде, налазиш се први на листи фирми које желе да униште у Шапцу. Добијена је директива из Београда да твоја фирма треба да се рашчлани. Писаће и ИНФОРМЕР о теби.“ Питам га да није случајно погрешио. Каже није и почиње да ми набраја списак фирми за такозвани одстрел како би се лакше променила власт у Шапцу. Напомиње ми поново: „У понедељак крећу“. У току недеље стижу разне поруке на исту тему али нећу сада о њима.
Да ли се најава обистинила?
-Дође понедељак, кад око 11 часова зову ме из фирме и обавештавају да су стигла 2 пореска инспектора. Инспектори уручују налог за контролу “Ин техника“ и “Гласа Подриња“ која је наређена из Београда. Док седим са инспекторима који на сваких 30 мин. разговарају са надређенима из Београда, стиже информација да у уторак стижу још два инспектора из Београда. У понедељак увече зову ме другови који ме додатно обавештавају на састанку СНС-а у Шапцу договорено је да те „спрже“. Питам како то мислиш „спрже“? Каже видећеш сутра из Београда стиже казнена експедиција. Стиже ми порука од другог сарадника: „Извини ја немам ништа са овим, наредили неки Андреј и Сузан“. Дође и тај уторак где је дошло у фирму од 20 запослених људи 4 пореска инспектора. Поједини инспектори се извињавају и правдају да су добили налог из Београда који је имао јасну поруку, напомињу да углавном иду сами у контролу, а да не знају због чега.
Да ли сте имали неких других непријатности?
- У послу сам навикао на све. Имао сам прилике да фирма коју сам пратио последњих 8 година на свим пословима из своје области и са којом сам се усмено договорио око једног великог посла у Београду непосредно пред потписивање уговора са мојом фирмом каже: „извини наређено нам је да морамо да узмемо другу фирму“. То све донекле могу да разумем али да 2016. неко брутално врши притисак, претње и застрашивање без иједног разлога ако за то уопште и може да постоји разлог то не разумем. Ако четири инспектора по налогу из Београда врше контролу у фирми која има 20 запослених људи и која све своје обавезе према држави плаћа у дан, плате исплаћује 1. у месецу за претходни месец онда није ни чудо што сива економија цвета.
На базену смо као Ватерполо клуб „Шабац“ за годину дана имали три ванредне инспекције спортских надзорника и инспектора где је последња била у уторак.
Шабац је релативно мали град, људи се знају.
- Са људске стране не могу да прихватим поруку која ми се шаље. Сматрао сам да имам „пријатеље“ које познајем по 10-15 година, а који су сад стицајем околности у свим партијама па тако и у СНС-у. То су људи са којима сам прешао на хиљаде километара, људи код којих сам ишао на славе, људи који су долазили код мене кући и са којима сам се дружио и који знају све о мени лично и о мојој фирми, људи са којима сам још ближи од овог наведеног, али да не наводим детаље да им не бих правио проблеме. То су људи који на састанку када сам означен за „одстрел“ нису смели ни да прокоментаришу ништа. Да ли су у питању лични интереси, политички интереси, недовољно храбрости и морала или нешто треће нека одговоре самима себи. Молим их само да ми се не правдају како неко други у нашем граду одлучује уместо њих који желе да владају овим градом.
Која Вам је порука за крај.
- Разумем делимично и политику и жељу да се дође до власти али... Да ја не бих извлачио закључак који би неки схаватили као мешање у политику, нека свако само ради по својој савести ако је има.
Како схватате ове притиске
-Ако је интерес града Шапца по опозиционој партији која жели да дође на власт у Шапцу или државе да не постоје фирме као што је “ИН техник“ зато што се неком не свиђа што је фирма приватизовала новинску кућу онда нека то јавно каже и ја ћу затворити фирму.
Оно што јако боли је док стране компаније добијају енормне субвенције домаће фирме се застрашују и уништавају.
Оно што оставља горак укус и што је за мене несхватљиво је људска похлепа, злоба и то што не постоје никакве моралне препреке када су лични или политички интереси у питању.
До закључења овог броја, “Глас Подриња“ и “Ин техник“, су посетиле Пореска инспекција, Инспекција рада, Санитарна инспекција.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa