Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
КОЦЕЉЕВА

ОБУКА У ОКВИРУ ЏОБ КЛУБА

Недавно је прва група високообразованих незапослених лица завршила десетодневну обуку у Клубу за тражење посла који послује у оквиру Националне службе запошљавања. Према речима Маје Теодоровић, вође групе клуба у Коцељеви, предвиђено је да пројекат траје годину дана, а опрему за његову реализацију донирала је ЕУ као вид подршке теже запошљивој групи лица.
- Клубови су основани са циљем да подрже и мотивишу незапослене да активно траже посао. Џоб клуб ради по тачно утврђеном програму. Почели смо са радом почетком октобра месеца и обука за прву групу трајала је десет радних дана. Имали смо девет лица са високом стручном спремом. Ја позивам људе да дођу, да нам се придруже и искористе прилику да науче неке конкретне ствари које су им неопходне. Услов за долазак у клуб је да се налазе на евиденцији НСЗ, али што се тиче животне доби, образовног профила, радног искуства, ту нема никаквих препрека за долазак - објашњава вођа групе.
Међу члановима прве групе била је дипломирани културолог Олга Станковић која од ове обуке, како каже, није ништа очекивала али је доста научила.
- Била је заиста јако добра екипа, координатор и организација је сасвим задовољавајућа. Оно што сам раније научила још више сам усавршила. У плану имам да останем овде још неки период и да покушам да нађем посао у струци. Ако не, онда ћу или покренути свој бизнис или ћу отићи из земље - каже Олга.
Драган Ђермановић из НСЗ истиче да је испостава у Коцељеви први пут у овој години успела, захваљујући локалној самоуправи, да створи услове и организује Џоб клуб кроз који је планирано да прође око 60 незапослених.
Према званичним статистичким подацима из септембра месеца на евиденцији НСЗ у Коцељеви било је 1.715 лица, од чега су око половине жене.
- На евиденцији имамо 850 жена и то је у односу на прошлу годину за 19 више, што је помало зачуђујуће јер је било заиста великог запошљавања у овој години. Објашњење је у следећем: појављују се нова лица на евиденцији те је тај проток остао исти. Колико је брисано толико се и пријавило - сматра саветник НСЗ испоставе у Коцељеви.
Више од 12 одсто евидентираних незапослених у коцељевачкој општини су припадници ромске популације.
- У овој години започета је једна нова прича што се тиче запошљавања Рома. Наиме, имали смо запослење једног високообразованог као и нових пет лица ромске националности који покушавају да своју егзистенцију обезбеде у новоотвореној фабрици обуће - рекао је Ђермановић и изразио наду да ће све већи број Рома у наредном периоду на тај начин остваривати своје приходе.
Око 30 одсто лица на посао чека дуже од пет година и највећи број незапослених је 30-50 година животне доби, док је број млађих од 30 и старијих од 50 година готово исти.
- Кад кажемо старији од 50 година углавном су то евидентирана лица којима је остало неколико година до пензије и они су корисници новчане накнаде на коју имају право сви они који су без посла остали као технолошки вишкови. У овој години су поднета 104 захтева за новчану накнаду а тренутно је прима око 50 лица. То говори о смањеном тренду отпуштања радника као технолошких вишкова, мада у ову категорију спадају и радници којима је истекао уговор о раду на одређено време - објашњава Ђермановић који оцењује да је запошљавање у Коцељеви узело маха те да је у овој години посредовањем НСЗ између послодаваца и радника посао добило више од 200 лица.
- Без обзира што посла нема у јавним службама НСЗ је организовала јавне радове тако да су незапослени посао на одређено време пронашли у јавним предузећима и установама. У овој години смо велику пажњу посветили инвалидима којих је тренутно на евиденцији 15. Они су били ангажовани у Црвеном крсту у оквиру јавних радова јер смо желели да покажемо да су радно способни. Затим осам лица је отворило радње захваљујући бесповратним средствима НСЗ у износу од 160 хиљада динара, док њих пет обавља стручну праксу - истакао је саветник испоставе у Коцељеви и додао да су и сезонски послови веома актуелни, посебно у летњим месецима у оквиру воћарско-прехрамбене производње.
Дефицитарна занимања су лекари и одређени наставни кадар, док је са друге стране приметан вишак васпитача и медицинских сестара.
У овој општини је некада, између осталих, била веома актуелна обућарска индустрија која се након више година вратила у тамнавски крај. Међутим, одавно више нема образовања деце за занимање израђивач горњих делова обуће али се то превазилази добром сарадњом послодавца, локалне самоуправе и НСЗ.
- НСЗ организује обуку у фабрици “Карина мода“. На њој се тренутно налази 25 лица и надам се да ће ова група након двомесечне обуке испунити критеријуме и да ће моћи да одговори на изазове обућарске индустрије. У Коцељеви је 80-их година кренула прича обућарства са квалитетом, што значи да се приликом извоза у Италију или Русију са границе нису враћали камиони због неких недостатака у производњи. То су препознали инвеститори и због квалитетне радне снаге су и дошли овде - изјавио је Ђермановић према чијим речима запошљавање у Коцељеви никада није било масовније, те да очекује да ће се тај тренд наставити и у наредној години.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa