Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
Пут у присутност са сестрама Зораном Мркић и Љиљаном Максимовић

Живети своју сврху

Одувек блиске, а истовремено различитих карактера, заједнички већину животних ситуација сагледавају из различитих углова, што им даје ширу перспективу. Од 2015. успешно воде групу за медитацију
Сестре Зорана Мркић и Љиљана Максимовић, професорке клавира и виолине, свој живот посветиле су музици, али су склад и хармонију душе пронашле у медитацији, рунама и астрологији.
- Нас две смо одувек врло блиске, а истовремено различитих карактера, што нам је од велике помоћи кад је у питању нешто тако неухватљиво као што је духовни рад. У слично време, пре петнаестак година, ја сам се заинтересовала за астрологију, а Зорана за руне. Свака је кренула путем свог интересовања, али смо и овог пута нашле начин да спојимо две различите духовне технике, да их тако назовем. Кроз симболику и митологију смо дошле до занимљивих открића о паралелама између астрологије и руна. Пошто смо склоне практичној примени, а не теоретисању, одмах смо нова сазнања пренеле на ниво личног развоја ““ каже Љиљана, традиционални хорарни астролог.
Медитацију сматрају незаобилазним делом учења и рада на себи тако да она заузима значајно место у њиховом животу. Како им је бављење овим, на известан начин алтернативним методама лечења душе и тела, донело очигледну добробит на свим животним плановима, решиле су да оно што су научиле и примениле, пренесу и другима.
- На то су нас подстакли пријатељи, који су нас све чешће питали за савете или смернице, било да је у питању лични развој, руне или астрологија. Све је водило ка томе да почнемо са упућивањем других људи у своја сазнања, а са тим смо почеле и ми још интензивније да се развијамо. Наравно да је то, између осталог, веома позитивно утицало и на наш допринос на послу за који смо се школовале. Повремено организујемо чајанке у Београду, Новом Саду и Шапцу. То су пријатна дружења на којима заинтересовани за област саморазвоја могу да се информишу о нашем раду на неформалан начин, уз чај и разговор. Највише повратних информација добијамо од наших полазника са предавања и радионица ““ додаје Љиљана.
Од ране младости Зорани је било јасно да је свет, који опажамо чулима, само део много садржајније целине. Радозналост ју је мотивисала да истражује духовна подручја постојања, али су јој подједнако јаки мотиви били и превазилажење страха од непознатог, као и жеља да помогне себи и другима у разним областима живота.
- Медитација и руне могу да послуже као средства за саморазвој, као капије помоћу којих улазимо у унутрашње светове. Оне нас усмеравају и на тај начин нам помажу да лакше приђемо територијама које су иначе тешко доступне: нашем сопственом уму и емоцијама, које често не познајемо или нисмо у стању да их искрено прихватимо, затим оним дубљим нивоима подсвесног и несвесног, итд. И једно и друго је савршено практично применљиво, али се прича о томе не може сажети у неколико реченица, јер покривају све области живота ““ истиче Зорана, инструктор медитације и практичар руна.
Медитација помаже да се ослободите од стреса и води вас у дубоку опуштеност и смиреност, што доноси трајне позитивне ефекте. Имамо више енергије, квалитетнији сан, генерално се боље осећамо физички и емотивно, размишљамо јасније, креативнији смо, саосећајнији, што значајно утиче на побољшање наших односа са другима.
- Све ово објашњавају и потврђују многобројне медицинске и научне студије. Медитација помаже при ослобађању од стреса, узнемирености и страхова, јер побољшава искоришћеност кисеоника и смањује производњу хормона стреса, снижава крвни притисак, стабилизује се рад срца, упале у телу се смањују, поспешује се памћење, повећава концентрација и дужина држања пажње, подстиче креативност, појачава активност мозга у областима повезаним са срећом и позитивним размишљањем ““ поручује Зорана.
Како би напредовали на личном и пословном плану, сестре истичу, да прво треба најискреније то да желите. Тачније, да будете спремни да се томе посветите.
- Сви ми прочитамо понеку књигу о саморазвоју, послушамо неког мотивационог говорника, „пробамо“ да медитирамо, а онда наставимо по старом. То није решење, човек мора да уложи у себе време и енергију ако жели да напредује. Кључ је да пратимо лични пут да бисмо пронашли своју сврху и испуњеност у свакодневном животу, а напретку нема краја. Живљење сопствене сврхе је „посао“ за цео живот то је разлог нашег постојања ““ додаје Љиљана.
Медитација и руне могу да послуже као средства за саморазвој, као капије помоћу којих улазимо у унутрашње светове.
- Оне нас усмеравају и на тај начин нам помажу да лакше приђемо територијама које су иначе тешко доступне, нашем сопственом уму и емоцијама, које често не познајемо или нисмо у стању да их искрено прихватимо, затим оним дубљим нивоима подсвесног и несвесног, итд. ““ уверена је Зорана.
Недавно су покренуле и сопствени сајт „Живети слободно ““ Медитација, руне и друге практичне технике за развој, напредак и трансформацију“.
- Испоставило се да је сајт најбољи начин да се допре до већег броја људи, а пошто смо желеле своја знања и искуства да поделимо и са људима који нису у могућности да дођу са нама у лични контакт, одлучиле смо се на тај корак ““ кажу сестре.
На свом путу у присутност схватиле су највреднију поруку Универзума, а то је да је смисао живота - живети своју сврху. Сваки дан бесконачно су захвалне на овом увиду који им је Универзум несебично открио. Истовремено, пуне су ентузијазма, што су и до сада показале, да стечена искуства поделе са другима.

Зорана Мркић, професор клавира, инструктор медитације, практичар руна, истраживала је разне технике, од оних практичних за побољшање квалитета живота (психологија, менаџмент), преко медитације, визуализације, примене шаманских техника (иницирана у шаманизам код Нагуала Уцхуа), разних метода манифестовања, енергетског рада (програм Унутрашњег инжењеринга код Садхгуруа), при чему су руне област која заузима посебно место у њеном животу. Знање и искуство стицала кроз семинаре, курсеве, обуке, иницијације али и кроз посвећен лични истраживачки рад. Своје знање унапредила кроз програм за инструкторе медитације Друштва за медитацију Аустралије.

Љиљана Максимовић, професор виолине, традиционални хорарни астролог, за време студија заинтересовала се за астрологију. Психологија и духовност су области које су је одувек привлачиле. Тако је звршила курс Астралне пројекције код Маје Мандић, Биоенергетско исцељење код Владана Аћимовића (ВИА центар, Земун), Силва метод. Астрологијом се бавим од 1999. Продубљивању знања допринели су бројни курсеви, углавном Бранке Стаменковић и Џона Фролија. И данас хорарну астрологију радо примењује професионално, али и лично у свим областима живота.

На првом месту, важно је потражити праве информације. Има превише свега и свачега што може да направи загушење и самим тим успори напредак. Затим, важно је делати. Ово је од изузетног значаја, јер живимо у материјалном свету где ако не деламо, нема помака. И, нама најдражи аспект саморазвоја: како се пењемо на духовној лествици, аутоматски повлачимо за собом известан број људи који почињу да се интересују и крећу ка проналажењу сопствене сврхе, а самим тим почињу да живе срећније и испуњеније животе.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa