Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
Завод за здравље Шабац обележио 95. годишњицу

Скоро век институционалне бриге за народно здравље


Дан установе ““ 1. новембар, Завод за јавно здравље у Шапцу обележио је стручном конференцијом, која је одржана у свечаној сали Завода. Конференцији су присуствовали градоначелници и председници општина Мачванског округа, председници и чланови савета за здравље, директори здравствених установа, јавних предузећа и удружења, Завода за јавно здравље из окружења и Градског завода за јавно здравље Београд.
Учеснике конференције и госте поздравила је прим. др Милијана Поповић, директорка Завода за јавно здравље у Шапцу, а затим су се скупу обратили представници локалних самоуправа Шапца и Љубовије, представници здравствених установа, организација и удружења, као и Градског завода за јавно здравље Београд.
Закон о јавном здрављу и улога Савета за здравље: планови за идућу годину ““ била је једна од тема конференције, а говорила је Јасмина Танасић, представница Сталне конференције градова и општина, а затим је др Оливера Нинковић Мрђеновачки из шабачког Завода за јавно здравље, говорила на тему ““ Изабрани показатељи здравственог стања и здравствених потреба становништва и стања животне средине Мачванског округа.
Завод за јавно здравље у Шапцу наставља традицију институционалне бриге за народно здравље започето на овим просторима пре скоро једног века. Ове установе, релативно младе, куле су осматрачнице здравственог стања народа и од посебног су значаја за друштво.
По завршетку Првог светског рата, заразне болести харале су опустошеном земљом па је једна од првих мера била оснивање Сталне епидемијске комисије, саветодавног органа Министарства народног здравља за питања хигијене и епидемиологије. У центру пажње ове комисије, која је почела рад 1919. године, било је изучавање народног здравља, спречавање заразних болести и подизање здравствене културе народа, а комисија је иницирала и организовала сталне бактериолошке станице, основане Уредбом 1920. године. У тадашњој Југославији било их је пет: у Осијеку, Загребу, Дубровнику, Скопљу и Шапцу.
Антималарична станица у Шапцу основана је у мају 1921. године, а њу је наследила Стална бактериолошка станица, основана 1. новембра 1921. године. У почетку углавном је радила као бактериолошко одељење Окружне болнице, али је већ половином 1922. претворена у засебну установу. До данас мењали су се организација и називи, али је основна функција ““ рад на заштити и унапређењу здравља, остала непромењена.
Преузето са њеб презентације ЗЗЈЗ Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa