Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
ПАРЕ ИЗ ИПАРД ФОНДОВА ЧЕКАЈУ (2)

Шабац је последња шанса да не пропадну паре

Све је прекинуто петог октобра 2012. године (симболички, или не, питање је сад) када су промењени директор и комплетно руководство, а Агенција је на основу захтева Министарства пољопривреде (наводно, јер постоје проблеми да се „квалитетни кадрови запосле у Шапцу“) измештена из Шапца у Београд. Од тада је цео процес практично заустављен. Све је стало, осим што се променило пет директора и што су се запошљавали „подобни“. Комуникација са Бриселом је на ову тему била обустављена, а европски ревизори су се “чудили“ шта то би са оном савременом и „припремљеном“ институцијом из Шапца. Потпуно неусловна зграда у центру Београда и већином необучено руководство и запослени, како тврде добро упућени, тешко да ће икада достићи потребне стандарде. Акредитациони план „нове“ Агенције достављен је Европској комисији у новембру 2015. године. После скоро 4 „гладне“ године. Узалудно. Ревизија је их глатко одбила, уз наговештај да у садашњем простору и са садашњим необученим кадровима нема ИПАРД-а ни убудуће. Како и зашто је премијер 11. августа ове године, у Скупштини Србије, утврдио да „смо се већ акредитовали и да је 175 милиона евра доступно српским паорима“, само он зна. Очекујемо да открије ко га тако „преварио“
Пошто се Управа неминовно мора селити, градоначелник Шапца је премијеру и ресорном министарству упутио писмо и тражио да се Управа врати у Шабац, у „своју“ припремљену и опремљену зграду. Да се спасе што се спасити може. Да даље не пропадају спремне „европске“ паре. Уместо оних којима је писмо упућено (премијеру и министру пољопривреде), „којекуда“ је одговорила министарка за европске интеграције, и то да ће нам износ од 175 милиона од 2015. до 2020. године бити доступан, јер Влада много „ради“ да се акредитујемо у првој половини 2017. године. Навела је она да разлози измештања Управе из Шапца нису политички, већ зато што зграда у Шапцу може да прими до 100 запослених, за акредитацију је потребно 125, за запослене на обради националних субвенција за аграр још 75, или укупно 200. У каснијој фази, до уласка у ЕУ Управа мора да броји више од 1.200 људи, па где да Шабац нађе толике информатичке стручњаке, грађевинске инжењере, архитекте, правнике и економисте.
Друга страна, предвођена градоначелником Шапца и „струком“, тврди да су министаркини ставови “неподношљива лакоћа изговарања неистина“. Понављају да је зграда у Шапцу довољна и спремна за акредитацију, и да је она „последња шанса“ да не пропадну све ИПАРД паре. Питају и да ли ће сељаци лакше доћи до периферије Шапца, или до Булевара Краља Александра у центру Београда. Посебно истичу да је цифра од преко хиљаду запослених предвиђена за централу и 15 филијала, када се процес акредитације заврши и почну припреме за коришћења заједничког аграрног буџета ЕУ.
Елем, ко је у праву, показаће време. Чека се и „објава“ новог министра пољопривреде. Стручњаци, са којима смо разговарали, немају дилему. Први корак је хитно враћање Управе у Шабац. Па постављење стручног директора и руководства. Људе из струке, а не било које партије. У противном, ништа од ИПАРД-а. Макар у догледно време. Како су претходне четири године ИПАРД паре „појели скакавци“, тако ће и наредне четири. Ако се нешто не деси.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa