Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА НА СТРУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У БЕОГРАДУ

ЈАЧАЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ СРБИЈЕ

Светска банка представила извештај о напректу Србије у појединим категоријама које доводе до веће конкурентности у односу на остале државе
Прошле среде у Београду одржана је Национална конференције на којој је представљен извештај Светске банке „Доинг Бусинесс 2017 - Јачање конкурентности Србије“, коју су организовали НАЛЕД, Амбасада Велике Британије и УСАИД. Србија се, по први пут, нашла у 50 најбоље рангираних држава света у овом извештају.
- Рангирање Светске банке је важно јер страним и домаћим инвеститорима даје објективан увид у стање националних економија и олакшава им анализу и планирање. Ми подржавамо реформе које Србија спроводи кроз Фонд за добру управу. Само током протекле године уложили смо три милиона фунти у десет пројеката истакао је амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф.
Највећи напредак Србија је остварила у области издавања грађевинских дозвола. О овој теми говорила је министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре Зорана Михајловић.
- Када смо пре две године формирали посебну Радну групу били смо готово најлошији на свету, на 178. месту. Данас је Србија на 36. позицији у овој области. Напредовали смо укупно за 142 места.
Србија је прошле године на “Доинг Бусинесс листи“ била на 59. месту, односно по новој медотологији која се сваке године мења на 54, а сада смо на 47. месту. Ако знамо да је Србија пре две године била на 91. месту, онда је напредак наше земље још већи, укупно за 44 позиције, истакла је министарка.
Стручном скупу присуствао је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који је уједно и члан Управног одбора НАЛЕД-а. Он је истакао да га охрабрује вест да је Србија напредовала на Доинг Бусинесс листи и при том подсетио на важну улогу НАЛЕД-а и Министарства грађевине у поступку издавања електронских грађевинских дозвола, уз велики утицај добро организованих локалнних самоуправа.
- Важно је да сви чиниоци у држави буду укључени, а то подразумева учешће локалних самоуправа. Град Шабац, у односу на број запослених, има најбоље резултате приликом издавања грађевинских дозвола. То показује да Одељење за урбанизам у Градској управи града Шапца иако има доста посла, добро ради. Такође бих похвалио и ангажовање начелнице Одељења за урбанизам, додао је Зеленовић.
Немања Пајић, председник Скупштине града, подсетио је на добру сарадњу Градске управе и НАЛЕД-а, као и на сертификат који је Град Шабац добио као потврду да је повољно пословно окружење и добро место за улагање.
- Град Шабац ради на унапређењу пословног окружења. Имамо Комисију за праћење инвестиција, која се састаје једном недељно, што је прилика се разговара о свим иновацијама. Тежимо да одржимо пријатељско пословно окружење, како би приволели инвеститоре да дођу и уложе у наш град, рекао је Пајић.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa