Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
СЕТВА СТРНИХ ЖИТА У КАШЊЕЊУ

КУКУРУЗ У АМБАРИМА, ПШЕНИЦА НА ЊИВАМА

Од 60.000 хектара под кукурузом обрано око осамдесет одсто што за последицу има и продужетак сетвеног периода пшенице. Оптимални рок за сетву јечма истекао
На подручју Шапца, Владимираца, Коцељеве и Богатића, које покрива Пољопривредна саветодавна и стручна служба Шабац, до сада је од 60.000 хектара под кукурузом обрано око осамдесет одсто. С обзиром на нестабилне временске прилике, праћене кишним периодима, берба је продужена, а самим тим и сетва пшенице.
- Пошто углавном долази у плодосмени са кукурузом, поред сетве пшенице, евидентно ће каснити и сетва јечма. Када се планира производна година пољопривредни произвођачи требало би да обрате пажњу на планирање сетвених површина које подразумева и одабир хибрида како би им парцеле на време биле ослобођене за наредни усев, односу на сетву стрних жита ““ каже дипл. инж. ратарства Светлана Златарић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Овогодишњи род кукуруза највећи је када се узму у обзир претходне године. У просеку се креће осам тона по хектару.
- Има и пољопривредних газдинстава која су остваривала принос и преко дванаест тона сувог зрна што долази до изражаја и овог пута примена пуне агротехнике. Значи, од основне обраде, преко основног ђубрења, до избора хибрида и сетве уз, на време, примењену адекватну заштиту и прихрану.
Према речима стручњака потребно је обратити пажњу на плодосмену како би се избегли и напади штеточина, биљних болести и кукурузне златице.
- Појавило се и тзв. црвенило које сваке године заузима све веће површине и смањује значајно приносе. Против неких болести можемо се борити. Међутим, против неких и не можемо тако да је основна мера избегавање гајења усева у монокултури што је код нас углавном више заступљено.
У току је и сетва озимих жита, док је сетва јечма завршена. У понуди је велики сортимент тако да је потребно изабрати најбољу сорту у зависности од квалитета парцела.
- Такође треба да се воде чињеницом да ли је сорта мање или више отпорна на напад болести. С обзиром на непредвидиве временске прилике у задње време треба имати у виду степен отпорности саме сорте, како пшенице, тако и јечма. Такође, свака сорта не сеје се истом густином, тј. истим бројем биљака по квадратном метру. Та количина креће се од сто осамдесет до триста килограма по хектару. У понуди су се појавиле хибридне сорте пшенице које за сада заузимају јако мале површине, али се показало, као и на нашем огледу, да су то хибриди пшенице који доста обећавају и са малом количином семена. За наше пољопривредне произвођаче углавном је то несхватљиво, али временом ће доћи до сазнања да су јако добре и да могу заменити и постојеће сорте.
НАПОМЕНА
Уколико се пољопривредни произвођачи, због недостатка финансија, одлуче да користе своје семе, треба да поведу рачуна о његовој заштити и третирању.
- Уколико се касни са сетвом мора се повећати норма семена. Не претеривати са густином јер у пролеће може довести до негативних појава, односно пребујности усева, што за последицу има већи напад болести и полегање. Ако при том још не примене основно ђубриво, већ се само воде чињеницом да азот може надокнадити његово неуношење, довољно је рећи да то не раде. Најбоље би било све урадити на основу агрохемијске анализе и препоруке стручњака наше службе. Такође, колико је то могуће због временских услова, испоштовати оптимални рок сетве. Земљиште треба да буде што припремљеније. Боље да и одстоји пар дана, да се лепо слегне. Не сејати по сваку цену у влажно, необрађено и недовољно припремљено земљиште. Све то касније за последицу има смањење приноса ““ истиче саветодавац ПССС Шабац Светлана Златарић.
О. Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa