Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
Добар кукуруз за добар тов

РАЧУН У ПЛУСУ УЗ ПОБОЉШАЊЕ ЗЕМЉИШТА

Наша најважнија куллтура - кукуруз - је култура која даје високе приносе на растреситим, добро аерисаним и земљиштима које имају добре капацитете за воду. Таква земљишта поседују типови који се могу сврстати у средња по механичком саставу, чернозем, алувијум, гајњача, а и богата органском материјом.
Супротно њима , земљишта која су по механичком саставу збијена, заслањена односно кисела, влажна са високом подземном водом, мање су погодна за гајење кукуруза. Да би еконмски оваква земљишта била оправдана односно профитабилна, имала стабилне приносе, неопходна је поправка оваквих земљишта односно одређена мелиоративна активност.
У региону Мачве кукуруз се сеје на површини од око 60.000 хектара, у општинама Богатић, Коцељева, Владимирци и граду Шапцу.
- Поред озимих протеинских хранива соје, луцерке или грахорице, кукуруз се сеје највише јер је стратешка култура. И процентуално највише улази у процес това. Земљиште у Мачви наслања се на сремачко земљиште које је педолошки најбоље по типу за кукуруз. Зато и у Мачви постоје таква земљишта. Чињеница је да сремачки пољопривредници имају дупло веће приносе са дупло мање улазака у њиву али се бољи приноси могу постићи и код нас ако се уради правилна анализа земљишта и примене све мере побољшања земљишта. Лабораторијске анализе, проценат хумуса, киселост и остали параметри указаће нам шта је најбоље урадити, наводи стручњак шабачке пољопривредне службе Дарко Симић.
Збијена и тешка земљишта је тешко одржавати са повољним физичко-механичким особинама односно повољим водно-ваздушним режимом а то се постиже са подривањем, дубоким орањем, пролећним преоравањем, односно периодичним уношењем стајњака и калцификата. Са оваквим мерама осим кукуруза и луцерка даје одличне резултате.
Лака земљишта, земљишта која заузимају позиције поред речних токова, су малохумусна, одликују се добром аерацијом али и слабим водним капацитетом, стога је неопходно да се чешће неголи остали типови земљишта обогаћују органском материјом, односно стајњаком.
Велики утицај на стабилну производњу има киселост земљишта. Велика концентрација водоникових јона производи читав низ негативних хемијских реакција, која земљишни раствор засићује са једне стране гвожђем и алуминијумом а са друге стране директно утиче на блокаду фосфора.
- Просто је немогуће тражити стабилне приносе у оваквим земљиштима и са оваквим особинама. Дакле, неопходно је деловањем човека земљиште привести гајеној култури, у овом случају кукурузу. Стога, познавањем физичко-механичких особина земљишта, све његове мане и врлине, могу у многоме утицати на поправку земљишта како би добили побољшану активност кореновог система кукуруза, добро усвајање воде и минералних материја, добар водно-ваздушни режим, појашњава Симић.
Само у таквим условима, са таквим особинама земљишта, добијају се најбољи приноси кукуруза.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa