Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
МИНИСТАР НАЈАВИО ПРИОРИТЕТЕ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

ПОДСТАЋИ КОНКУРЕНТНОСТ И КВАЛИТЕТ ПРОИЗВОДЊЕ

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је да ће приоритет министарства на чијем је челу бити инвестиције у опрему, механизацију, складишни простор. Како је навео, инвестиције ће бити и у прерађивачки сектор, а тражи се и нови простор у буџетској 2017. години. Када је реч о субвенцијама министар је, у изјави новинарима, казао да разговори са Светском банком трају већ месец дана, а да ће почетком новембра бити одржана нова рунда.
-У претходном периоду смо анализирали мере аграрне политике које су нам биле на располагању 2015. и 2014. Нажалост неке ефекте нисмо могли да израчунамо, јер неке мере нису давале резултате или нису коришћење, то јест пољопривредни произвођачи их нису препознали као адекватне, казао је Недимовић.
Недимовић је нагласио да је идеја да у 2017. и 2018. приоритет буде стављен на мере које ће бити на располагању у дужем временском периоду, а то су мере које подстичу конкурентност и квалитет, како би наши пољопривредни произвођачи што више кроз инвестицију у опрему и механизацију, складишне просторе, прерађивачки део могли да повећању вредност свог пољопривредног производа.
Недимовић је, упитан да ли ће тражити већи буџет за пољопривреду за идућу годину, рекао да се труди да се новац који је добијен на располагање за текућу годину искористи у потпуности, наводећи да постоје апсурди.
- На неким мерама аграрне политике нисмо имали потрошена сва средства. Тамо где нам највише треба, а то је у инвестицијама, имали смо испрограмирано само 500 милиона динара, а треба нам 960 милиона динара за исплату по поднетим захтевима. Ми ћемо сада реалокацијом средстава исплатити све што је било захтева за инвестиције, најавио је он.
Недимовић је подвукао да је превасходни задатак финансирање свега што повећава конкурентност. Рекао је да жели да понуди средства и субвенције за набавку нових трактора, као и да ће водити у томе рачуна о свим стандардима који постоје када се даје могућност за куповину пољопривредне механизације. Истовремено је нагласио да се мора учинити доступност свима, нарочито у деловима који су радно интензивни и где је неопходна набавка нове механизације, а то је у воћарству и повртарству посебно битно јер тамо није било систематских мера у том правцу у прошлости. С тим у вези је навео да је наишао на апсурдне ситуације да је у Коцељеви за пет година регистровано седам нових трактора, а на простору Житорађе 130, који су набављени кроз заједнички програм са данском владом.
Такође је нагласио да у први план треба истаћи и потребу што интензивнијег укључивања науке у пољопривредну производњу, нарочито из разлога повећања конкурентности како наших произвођача у њивама, тако и наших прерађивача. Министарство ће, како подвлачи, дати све од себе да што више знања инкорпорира у пољопривредну производњу, јер без коришћења савремених технологија остајемо само јефтинији продавац сировине.
- Нама је идеја да кроз прерађивачки сектор и нове технологије да постанемо неко ко прерађује на свом простору сировине које произведе, закључио је Недимовић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa