Инфо

3. новембар 2016.3. нов 2016.
ДОДЕЉЕНЕ СЕОСКЕ КУЋЕ ИЗБЕГЛИМ ЛИЦИМА

Решене подстанарске муке

Прошлог петка 14 избегличких породица решило је стамбено питање
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, прошлог петка потписао је са члановима 14 избегличких породица уговоре о куповини сеоских домаћинстава. Новац за куповину кућа обезбеђен је кроз пројекат којим је Град Шабац конкурисао код Јединице за управљање пројектима, а новац је обезбеђен код Банке за развој Савета Европе.
- Избегла и прогнана лица у Шапцу одавно нису социјални проблем. То су особе које на прави начин треба да буду интегрисана у друштво. У сарадњи са Комесаријатом за избеглице ми већ годинама радимо на остварењу тог циља. Изграђена је зграда за социјално становање, обавља се откуп сеоских домаћинстава, а грађене су и куће у насељима широм Шапца како би избегла лица добила кров над главом. Максимално се трудимо да решимо проблеме са којима се ови људи суочавају. У Шапцу нико неће бити заборављен и однос према свима је исти. То показује колико је шабачка локална самоуправа зрела и способна да решава проблеме својих суграђана, рекао је Зеленовић.
Вељка Вујаклију ратни вихор водио је од Карловца до Шапца.
Комплетан месечни приход који је остваривао као ратни војни инвалид одлазио је на станарину и на месечне обавезе.
- Од 1995. године променио сам пет станова у којима сам живео као подстанар. Неизвесност и несигурност, пре свега због финансија, су свакако отежавали ионако тежак живот. Сада коначно имамо свој дом, те ће све бити много лакше, рекао је Вујаклија.
Сарајлија Слободан Буха је након дугог низа година проведених у колективном центру коначно добио кров над главом.
- Ово је прва власт која је обратила пажњу на малог човека и почела да решава наше велике проблеме. Решење проблема смештаја било је нешто што нас је прогањало откако смо због рата морали да напустимо наше некадашње домове. Та брига је, на срећу, сада прошлост, рекао је Буха.
Појединачна помоћ за куповину куће са окућницом износила је 9.500 евра. Куће су сада трајно власништво чланова избегличких и прогнаних породица, које ће добити и пакет помоћи за адаптацију и опремање куће, у вредности од 1.500 евра. Куће су откупљене у трајно власништво, уз забрану отуђења наредних 5 година.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa