Инфо

3. новембар 2016.3. нов 2016.
БОГДАН ОБАДИЋ, ДОБИТНИК ПРИЗНАЊА УДРУЖЕЊА „КРЕАТИВНА ФАБРИКА“ ИЗ БЕОГРАДА

Критичко сагледавање друштва

После прошлогодишње самосталне изложбе „Ван фокуса“ у београдској Галерији „Петак“, која је проглашена за једну од најбољих, реализованих у оквиру пројекта „Досије уметник“, нови успех подстрек за даљи рад у области фотографије
Шапчанин Богдан Обадић припада оној групи младих који своје виђење друштва у коме живи посматра кроз објектив фотоапарата. После прошлогодишње запажене изложбе „Ван фокуса“ у Галерији „Петак“ у Београду недавно је уследило Признање за истакнуто ликовно стваралаштво у 2015. години додељено од стране београдског Удружења „Креативна фабрика“.
- Иако сам раније већ добијао признања, ово ми је посебно јер сам га добио за изложбу коју сам самостално припремио. На колективним изложбама довољно је спремити само једно или два дела и послати их на жирирање, у последње време чак и дигитално, док сам овде имао много више фотографија поред којих сам морао да мислим и о целокупној организацији изложбе, што је само по себи било подухват. Такође, протекле године сам посетио много квалитетних изложби, те је и конкуренција била велика. Због свега тога, признање које сам добио за мене је само подстрек да наставим даље да истражујем фотографију - каже Богдан, студент смера Статистика, актуарска и финансијска математика на Математичком факултету.
Поменута самостална изложба проглашена је за једну од најбољих које су тада реализоване у оквиру пројекта „Досије уметник“. Убрзо је уследила и ретроспектива протекле године на којој је приказао две фотографије са претходне изложе „Црни круг“ и „Поглед у небо с качкетом на глави“. Учешћем на Уметничком фестивалу „Девет“ остварила му се једна од жеља.
- Још откако је фестивал „Девет“ настао, била ми је велика жеља да излажем на њему. Привукла ме је идеја да на једном месту наступају сви, и сликари, и писци, и музичари. То је нешто најближе „Бурнинг ман“ фестивалу што имамо. Окупља огроман број уметника, али и публике. Сећам се, прошле године, девојке из „Лолобриђиде“ одрадиле су акустичну свирку и након тога сишле у публику да слушају следећи наступ. Можда ми се највише свидела та непосредност, блискост аутора и публике. Ове године било је и интернационалног учешћа, као и неколико концерата светских музичара. То је поврх свега једно авангардно место, Стара циглана окружена сликама, скулптурама и перформансима. Ту сам излагао „Четири позадине“. Инспирација ми је била споменик Победнику на Калемегдану. Због чега га увек гледамо од позади? Ово је био својеврсни одговор на стање у култури данас, па и у држави уопште. Младима је данас тешко да се издигну из културе коју су наметнули ријалти програми. Једини начин да и сами постану победници је да оду, док их ми одавде гледамо од позади.
Изложбе су прилика да добије повратне информације од публике у вези са својим радовима. Како и сам каже, да сагледа где је успео, а где није. Једна од фотографија, с којом дуго није био задовољан, после излагања на наговор пријатеља, своје место је нашла у једној приватној колекцији. Жеља му је да своје радове изложи и у Шапцу, тако да се нада да ће у наредном периоду моћи да се представи и шабачкој публици.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa