Инфо

3. новембар 2016.3. нов 2016.
11. НОВЕМБАР ““ ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

СРБИЈА ПОПУТ ФЕНИКСА

Сутра се обележава Дан примирја у Првом светском рату, званични празник више држава Европе и света, међу којима је, од 2012. године и Србија
Једанаестог дана, једанаестог месеца у 11 сати пре подне 1918. године, у железничком вагону, на северу Француске, потписи Маршала Фердинанда Фоша, команданта савезничких снага, Адмирала Рослина Вемиса, заповедника Британске морнарице с једне, и генерала Фон Винтерфелда, команданта Немачке армије, односно Фон Обердорфа, министра спољних послова, с друге стране, означили су крај ратних дејстава у до тада, највећем и најкрвавијем сукобу у људској историји, Великом рату.
Овај догађај 11. новембра 1918. године није означио мир, већ примирје у Првом светском рату (мир је потписан тек наредне године у Версају), али како ратна дејства више нису настављена, у Европи се управо он обележава као датум окончања рата и празник Дан примирја. Више од 15 милиона војника и цивила који су доживели почетак рата 28. јула 1914. није добило прилику да одахне када су „пушке утихнуле“.
Србија, држава победница и нација која је поднела огромне жртве у засутављању армија Царевине Немачке, Аустроугарске монархије и Бугарске, овај дан је уврстила у календар празника 2012. године. Краљевина Србија, током четири године је изгубила око 1.100.000 становника (војника и цивила), а победе на Церу, у Колубарској бици и пробој на Кајмакчалану, дали су важан допринос победи сила Антанте над Централним силама.
Цвет „Феникс“, односно „Наталијина Рамнода“ (лат. Рамонда Сербица) и црно““зелена трака, усвојени су као симбол Дана примирја код нас. Љубичасти цвет, назван по краљици Наталији Обреновић, аутентична биљна врста ових подручја карактеристична је по својој издржљивости, чак и могућности да оживи после сушења, што симболише оживљавање Србије и после окупације непријатеља, док је трака реплика траке са Албанске споменице.
ВАГОН СИМБОЛ УЖАСА
Први светски рат био је, до тада, највећи сукоб у историји човечанства. Иако је означио велике промене на геополитичком плану Европе, суштински је Велики рат био само злослутна најава онога што је уследило свега 21 годину касније. О томе можда “најпластичније“ говори судбина вагона у коме је примирје потписано. После новембра привремено је повучен из употребе, а потом и враћен као део композиције француског председничког воза. Поводом обележавања девете годишњице примирја, 1927. године, враћен је на исто место где је био 1918 ““ те. Нажалост, као доказ коначне ништавости примирја, Адолф Хитлер је 1940. године, захтевао да снаге Француске безусловну предају потпишу баш у овом вагону.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa