Инфо

3. новембар 2016.3. нов 2016.
ОБЕЛЕЖЕНА 151. ГОДИШЊИЦА РОДА ИНЖИЊЕРИЈЕ ВС У ГАРНИЗОНУ ШАБАЦ

СВЕ ПО ВОЈНОМ ПРАВИЛУ

Инжињерци Војске Србије, у чијем су склопу и понтонирске јединице, сваке године обележавају 6. новембар, Дан свога рода, и са поносом саопштавају да су и ове године постигли веома запажене резултате у обуци, у практичним активностима, на здруженим вежбама, помоћи и сарадњи са народом, и први пут учешћем на Међународној вежби у Русији, где су заузели високо треће место.
Баш због оваквих резултата гости у касарни „Церски јунаци“ били су бројни представници друштвених организација, војни пензионери, представници борачке организације, чланови организације РВС, представници цркве и грађани.
Организацију ове свечаности водио је мајор Игор Шакић. Било је све по војном правилу: државна химна, минут ћутања за пале и преминуле инжињерце, све то испод заставе Србије.
Као домаћин, командант понтонирске јединице потпуковник Синиша Маринковић, поздравио је све госте, а припадницима јединице честитао дан рода.
У врло сликовитом говору Маринковић је приказао развој рада инжињерије од 6. новембра 1864. године до данас. Најзначајнији резултати у извршавању својих обавеза код инжињераца видљиви су од пробоја Солунског фронта, где су се истакли у подизању мостова и поправци порушених објеката на путевима.
У даљем говору Маринковић је набројао многе успешно извршене задатке током године, а посебно, с поносом, истакао да је његова јединица, као представник ВС ове године, учествујући на Међународној вежби у Русији заузела треће место, одмах иза Русије и Кине.
Честитки за дан рода инжињерије, шабачким понтонцима придружио се и пуковник Андрија Андрић, командант речне флоте у Новом Саду, у чијем саставу су и шабачки понтонири. Пуковник Андрић је са поносом истакао да су шабачки понтонири сваке године међу најбољим јединицама у речној флоти. Њихов успех на вежби у Русији дуго ће свим јединицама служити за пример.
За дан рода инжињерије јединици су стигли бројни телеграми-честитке, међу којима честитка министра одбране Зорана Ђорђевића, Начелника генерал штаба генерала Диковића, команданта копнене војске и других.
Најбољи припадници ове јединице од министра одбране добили су спомен медаље. За 20 година ревносне службе медаље су добили заставник Јова Јовичић, Ст. водник И класе Бранислав Спремо и Драгиша Драгојевић, и десетар Жељко Матић. За 10 година ревносне службе у ВС спомен медаље су добили Ст. водник И класе Бранко Трифуновић, Ст. водник Саша Канкараш, десетари Боки Бајрић, Јовиша Гаћарић, Дарко Цвејић, Раденко Милановић, Горан Ђондовић, Ацо Јакшић, Горан Ненадовић и Александар Марковић, и разводник Ненад Николић.
Свечаност је завршена заједничким дружењем слављеника и гостију, уз евоцирање успомена са бројних вежби и других задатака.
Стеван Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa