Инфо

3. новембар 2016.3. нов 2016.
ОДРЖАНО ПРВО У НИЗУ ПРЕДАВАЊЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА

Гојазност је проблем нашег доба

Прошлог четвртка у Дому здравља Шабац одржано је прво у низу предавање која ће еминентни стручњаци држати здравственим радницима ове установе. Као резултат сарадње Дома здравља и Српског лекарског друштва, предавања ће се одржавати једном месечно. Прва трибина била је посвећена превенцији гојазности код деце. Одржао ју је проф. др Недељко Радловић, члан Академије медицинских наука и генерални секретар Српског лекарског друштва. Због тематике, овом предавању су присуствовали и представници Предшколске установе.
Проф. др Радловић је истакао да је превенција будућност медицине и да се највиши степен здравствене заштите обавља у диспанзерском раду. Навео је да је превенција гојазности код деце изузетно значајна, јер се велики број гојазне деце суочава са тим проблемом касније током целог живота.
- Гојазност представља један од цивилизацијских проблема, с којим је посебно суочен западни свет. Ако степен гојазности настави да расте овим темпом људски век ће услед тога почети да се скраћује. Истраживања показују да, уколико је дете гојазно у прве три године, ризик да буде гојазно и касније је 25 одсто, а ако има тај проблем у пубертету ризик је 75 одсто, рекао је Радловић.
Како је наведено, овај проблем је у нашој земљи пре 15““20 година био прилично стран, а данас 20 одсто деце има вишак телесне тежине, а 7,5 од тога су гојазни. Радловић је истакао да је суштина превенције гојазности да дете у раном добу прихвати здраве навике, која се односе на избор хране, количину и слично.
- Није свеједно ни какви су будући родитељи. Гојазне девојке много чешће рађају децу која ће бити гојазна. Битно је и како се труднице хране, али и да после рођења деца једу мајчино млеко као најидеалнију храну, рекао је Недељко Радловић.
Према речима директора Дома здравља др Бранка Вујковића, од следеће године требало би да буду организовани и консултантски прегледи Шапчана, за које доктори процене да су најинтересантнији случајеви.
- Континуирано усавршавање наших запослених здравствених радника је најбољи начин да наша струка одговори на све веће изазове са којима се сусреће. Наша интенција је да сарадња са Српским лекарским друштвом у наредном периоду буде још чвршћа и да од њих добијемо јасне смернице како можемо да унапредимо здравствену заштиту на примарном нивоу, рекао је Бранко Вујковић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa