Инфо

3. новембар 2016.3. нов 2016.
Организација “Каритас“ поново у Крупњу

СМАЊЕЊЕ РИЗИКА

Едукација на тему „Смањење ризика од катастрофа“. Актуелна светска искуства, најсавременији начини рада. Вежба евакуације ученика и наставног особља
Након обуке наставног особља у оквиру радионице „Смањење ризика од катастрофа у школама“ одржане 16. маја ове године, хуманитарна организација “Каритас“, Национални тренинг центар и општина Крупањ у уторак 1. новембра 2016. године у великој сали општине Крупањ организовали су радионицу „Смањење ризика од катастрофа“.
Подсећамо да је “Каритас“ у протеклих годину дана у разним општинама, а посебно у Крупњу, подржавао пројекат чији је циљ унапређење капацитета локалних самоуправа које се посебно баве питањем смањења ризика од катастрофа. Национални тренинг центар у сарадњи са “Каритасом“ и сектором за ванредне ситуације спровео је едукацију за чланове општинског штаба за ванредне ситуације и на обуци се говорило о проблематици Крупња са више аспеката.
- У општини Крупањ је изузетна сарадња по питању смањења ризика од катастрофа. Припремамо ново уптуство о методологији израде подзаконских аката, процену угрожености и планове заштите спасавања које су врло битан сегмент у локалним самоуправама у случају ванредних ситуација - истиче Александар Лазаревић начелник Националног тренинг центра.
У Крупњу су представљени основни изводи из једног оперативног плана за одбрану од бујичних поплава урађеног за градску општину Лазаревац који представља репрезентативни модел за сваку локалну самоуправу у Србији. За ту прилику су радионици присуствовали студенти треће године одсека за еколошки инжењеринг Шумарског факултета Универзитета у Београду који се непосредно школују за ову проблематику.
- Данас смо одржали презентацију која представља сумирање искустава из поплава 2014. године са фокусом на ономе што се десило у Крупњу. Истовремено смо анализирали шта је то требало на системском нивоу да се уради од стране државе, односно локалне самоуправе, а што је пропуштено. Представили смо нека актуелна светска искуства, како се то на најсавременији начин ради у свету са даљим препорукама - рекао је професор Ратко Ристић са Шумарског факултета Универзитета у Београду, одсека за еколошки инжењеринг, катедре за бујице и ерозију.
У оквиру истог пројекта у среду 2. новембра 2016. године у ОШ „Боривоје Ж. Милојевић“ у Крупњу реализована је симулациона вежба евакуације ученика и наставног особља из основне школе која има за циљ подизање свести, пре свега најмлађих у смањењу ризика од катастрофа.
Душан Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa