Инфо

10. новембар 2016.10. нов 2016.
СТРАХИЊА ОСТОЈИЋ ИЗ КОЦЕЉЕВЕ

ПРВАК СВЕТА У ПОЊЕРЛИФТИНГУ

Када је пре седам година почео рекреативно да се бави тренингом снаге, двадесеттрогодишњи Страхиња Остојић из Коцељеве, студент Технолошко-металуршког факултета у Београду на одсеку за биохемијско инжењерство и биотехнологију, није ни слутио да ће понети титулу првака света у поњерлифтингу.
- Рекреативно сам почео да се бавим овим спортом 2009. године и за кратко време сам почео брзо да напредујем, што ми је сам тренинг учинило занимљивијим. Временом сам почео све више да се занимам за методологију тренинга снаге, опоравак након тренинга и исхрану. Решио сам да је следећи корак да се опробам на неком такмичењу и 2014. сам изашао на државно првенство у Београду са којег сам понео позитивне утиске и коментаре искуснијих такмичара који су сматрали да сам веома талентован за овај спорт што ме је додатно мотивисало да се још озбиљније припремам за наредно такмичење - прича Страхиња који је до титуле светског првака дошао у Књажевцу где је оборио неколико европских и балканских рекорда.
- Највећи успех сам постигао ове године на светском првенству на којем сам постао првак. Оборио сам два европска рекорда у дисциплини бенцх пресс подигавши 203,5 кг и тоталу, односно збирном резултату у све три дисциплине са подигнутих 813,5 кг и управо је тај резултат био довољан да ми обезбеди прво место у категорији јуниори до 125 кг. Такође на овом такмичењу сам оборио и два балканска рекорда у дисциплинама чучањ и мртво дизање са подигнутих 290, односно 320 килограма - каже првак света у поњерлифтингу.
Овогодишњем успеху претходили су изузетни резултати на бројним такмичењима, попут првог места на државном првенству пре две године у Београду као и прошлогодишња трећа позиција на отвореном сениорском првенству Војводине у дисциплини бенцх пресс. Године 2015. је освојио титулу првака Србије и оборио државни рекорд у мртвом дизању. Ове године у Сарајеву постао је првак Балкана оборивши државне и балканске рекорде у свим дисциплинама као и европски рекорд у бенцх прессу, што му је обезбедило пласман на европско и светско првенство. Ипак, због финансијских потешкоћа Страхиња је пропустио првенство Старог континента у Финској.
Бављење овим спортом подразумева и специфичну исхрану која изискује додатни новац.
- Потребна је финансијска подршка у току самих припрема за исхрану и за опрему коју користим на тренингу, као и за одласке на интернационална такмичења. Имао сам помоћ за светско првенство од винарије “Јанко“ из Смедерева и фирме “Адриа пацкинг“ из Коцељеве, као и клуба за који наступам. Квалитетна исхрана је један део слагалице, а тренинг други. Неопходно је унети довољно квалитетних и разноврсних намирница да би тело могло да се опорави и након тренинга. Такође, са друге стране потребно је направити реалистичан план тренинга којим ћу темпирати форму за такмичење. Важно је да се план увек испоштује и то је кључ успеха. Нажалост, новац је ограничавајући фактор у исхрани и често не могу да приуштим себи довољно хране, тако да и тренинге морам да прилагођавам томе. Тренутно тренирам у “Ирон Републиц “ теретани у Београду и то је клуб за који се такмичим тако да ту имам велике бенефите од самих тренера који ми помажу приликом припрема, врхунских услова, често ми помажу и финансијски приликом одласка на такмичења, а најважније је да имам велику подршку целог особља - открива првак света.
Говорећи о поњерлифтингу истиче да се овај спорт разликује од осталих по томе што пружа реалну слику о напретку између два такмичења и јасно ставља до знања где се налазите у односу на друге такмичаре.
- Такође, налет еуфорије који осетите након што оборите лични рекорд, а поготово ако је и тај лични рекорд неки државни, регионални или светски, само је додатна доза еуфорије и то је оно што желите да осетите на сваком такмичењу. Зато се трудим да се увек спремим сто посто и да померим своје пређашње границе. То је оно што ме мотивише да сваки пут будем бољи него претходни - каже Остојић и напомиње да је ово пре свега екстреман спорт у којем веома лако може доћи до повреде, ако се не тренира адекватно, те да је тренинг снаге заправо маратон у којем су дуготрајност и стрпљење најважнији за добре резултате.
Страхиња се темељно и стрпљиво припрема за учешће на балканском првенству у Врању и за Светски куп у Сарајеву који ће се одржати следеће године у марту и априлу месецу. Планира да, како каже, подигне готово 900 килограма чиме би обезбедио пласман на првенство света у Чешкој крајем септембра месеца наредне године, а верује да ће до тада имати и адекватну финансијску помоћ како би отишао на ово такмичење.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa