Инфо

10. новембар 2016.10. нов 2016.

Недовољно искоришћене широке могућности примене зеолита у српској пољопривреди

Примена зеолита има широке могућности, посебно у области пољопривреде и сточарства, али су оне недовољно искоришћене, указано је у Привредној комори Србије.
На седници Групације произвођача зеолита и осталих неметаличних сировина и производа Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала, којој су присуствовали и представници Управе за заштиту биља, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, указано је да примена зеолита има широке могућности, али да је недовољно искоришћена. Пракса у свету и код нас је показала да коришћење зеолита у области пољопривреде даје добре резултате у повећању приноса гајених култура, а у области сточарства позитивно утиче на раст животиња, смањење смртности и продужетак животног века.
Дијалог је био усмерен ка могућностима укључивања одређених врста зеолита у Правилник о условима за разврставање и утврђивање квалитета средстава за исхрану биља, одступањима садржаја хранљивих материја и минималним и максималним вредностима дозвољеног одступања садржаја хранљивих материја, о садржини декларације и начину обележавања средстава за исхрану биља.
Ради унапређења примене зеолита код нас, неопходно је употпунити регулативу која се односи на производњу зеолита, истакнуто је на седници и указано да ће се Групација активно укључити у израду Правилника о средствима за исхрану биља.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa