Инфо

10. новембар 2016.10. нов 2016.
ПРЕДОЧЕНЕ НОВЕ ИДЕЈЕ ЗЕЛЕНИХ СРБИЈЕ ПОКРЕТ ЗА ШАБАЦ ЗА ПОДСТИЦАЊЕ ЗАПОШЉАВАЊА МЛАДИХ

ПРОМЕНИТИ ПОСТОЈЕЋЕ ЗАКОНЕ

Применом принципа зелене економије до нових радних места. У плану доношење Декларације и стратегије о развоју органске пољопривреде на територији града Шапца
Стопа незапослености у Србији представља велики проблем. По најновијим статистикама, чак 45 одсто младих људи до своје тридесет године живота је незапослено. На територији града Шапца та цифра износи 2.390 незапослених старосне границе од петнаест до педесет година, од кога су 1.260 жене. Зелена економија има велики потенцијал за отварање нових радних места и минимизирање ефеката економске кризе, док истовремено штити животну средину и нуди нове могућности, речено је на конференцији за новинаре Зелених Шапца протеклог уторка.
- Проблем запошљавања био би решен уопштено, а не само везано за младе људе. Да бисмо решили овај проблем морамо да сагледамо све аспекте - економске, еколошке, социјалне. Србија и Балкан имају изузетна природна богатства која се, нажалост, не чувају и која се уништавају изузетно брзо. Ми чак два пута више користимо наше ресурсе него што би Земља могла да их обнови. Због тога морамо да се залажемо за еко туризам, примарну и секундарну сепарацију, повећање процента рециклаже. Самим тим треба да повећамо спајање малих и средњих предузећа која раде по принципу зелене економије да би она своја искуства и те своје могућности пренела на друге. Прављењем националног парка на планини Цер дошли бисмо до нових радних места, као и запошљавањем у фабрикама и то у секторима за одлагање отпада и слично. Да бисмо стимулисали људе на отварање нових радних места потребно је дати предузетницима субвенције, кредите, донације ““ изјавио је Немања Видаковић из Зелених Србије.
О теми зелене економије разговарало се и на интернационалном семинару који се одржао у Скопљу од 15. до 17. октобра, док је о енергетској ефикасности било речи на семинару у Италији који је завршен 11. новембра.
- Зелена омадина учествовала је на семинарима на којима су учили о зеленој економији, о многим зеленим питањима, о томе како да делују у својим државама. Веома је битно да се зелена омладина у Србији не разликује од других зелених омладина и да иде у корак са њима. Похваљени су сви наши учесници који су активно учествовали у свим радионицама. Нарочито на организацији и писању Зелене декларације. Град Шабац би требало да буде поносан на своју зелену омладину. Зелени омладинци Шапца веома су активни. Више од неких старијих људи свесни су чињенице и важности зелених питања за младе ““ истакла је Миљана Радош, председница Омладине Зелених Србије.
За брже усвајање принципа зелене економије потребно је променити постојеће законе и прилагодити постојећу правну регулативу. Зелени Србије захтеваће промену националних, регионалних и локалних стратегија о развоју. На локалном нивоу Зелени Шапца, преко свог зеленог одборника др Дејана Павловића, у Градској скупштини заложиће се за доношење Декларације и стратегије о развоју органске пољопривреде на територији града Шапца.
- Предвиђено је да се, пре свега, као циљ који је најбрже остварив, оформи органска пијаца у оквиру постојеће Тржнице. Биће сертификовани органски произвођачи који ће моћи да излажу своје производе без плаћања годишње закупнине и дневне пијачарине. Такође, Декларацијом ће бити предвиђена и додела одређених субвенција онима којима желе да почну да се баве органском производњом. Подржаћемо такође да Град Шабац постојећим сертификованим произвођачима надокнади трошкове које они имају за семенски материјал и сам процес сертификације ““ рекао је др Дејан Павловић.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa