Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
КОНФЕРЕНЦИЈА О ПРИВРЕДНОЈ АКТИВНОСТИ И ПОВЕЋАЊУ ЗАПОСЛЕНОСТИ У ШАПЦУ

БРЖИ РАЗВОЈ У ОДНОСУ НА ДРУГЕ СРЕДИНЕ

Представници Града Шапца, у присуству чланова Привредног савета, Комисије за праћење инвестиција и НАЛЕД-а, презентовали су прошлог четвртка резултате о побољшању привредног амбијента и повећања запослености у граду у протеклом периоду
Однос града према домаћим и страним инвеститорима, посебно током последње две године, допринео је стварању доброг пословног амбијента у Шапцу, који се огледа и у смањењу броја незапослених током протеклих годину дана за више од 1.200 особа, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић на стручној конференцији која је прошлог четвртка одржана у шабачком Хотелу „Слобода“. На конференцији је истакнуто да се Шабац, по свим параметрима, током последње две године брже развија у односу на градове сличне величине, а жеља градских челника је да се такав тренд, уз подршку привредника, настави и у будућности.
- Ја сам поносан на квалитетну комуникацију са привредницима. Резултат те комуникације је раст привредне активности и повећање броја запослених. Број новозапослених у шабачким фирмама и неколико страних је 1.223. Расту запослених је претходило значајно улагање Града у инфраструктуру и опремање Индустријске зоне, али и стална комуникација са домаћим и страним привредницима. Шабац је чињенично најбоље место за инвестирање у Србији. То потврђује и податак да разговарамо са 11 нових инвеститора који би требало да запосле 1.900 људи. Реч је о фирмама из Немачке, Италије, Француске и Турске и шест домаћих привредника, навео је градоначелник Зеленовић.
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, који председава Комисијом за праћење инвестиција, нагласио је опредељење Града да делује проактивно.
- Трудимо се да на једном месту окупимо све који учествују у привредној активности, како би брзо и ефикасно реаговали па проблеме и потребе привреде. Наш циљ је да људи живе боље, да привредници послују боље и да град Шабац напредује, поручио је Пајић.
Подаци презентовани на прошлонедељној конференцији су репрезентативни, а посебно је уочљиво то да је од 2013. године број запослених у Шапцу у константном порасту.
- Током претходне две године, 26 привредника се одлучило за куповину парцела у Северозападној радној зони, а посебно нас радује то што је шест фабрика тренутно у процесу изградње или проширења својих производних погона. Они ће тај посао завршити почетком наредне године, када ће још 1.900 Шапчана добити прилику за запослење. У шабачку Северозападну радну зону у протеклом периоду Град је уложио скоро 30 милиона евра. Потенцијале овог простора до сада је препознало 56 привредника који су купили парцеле на овој локацији, при чему 22 привредна субјекта већ увелико раде. Локална самоуправа активно ради на смањењу незапослености, о чему сведоче конкретни подаци. Број запослених на подручју града Шапца у 2013. години био је око 25.000, а данас је то скоро 32.000 особа, нагласила је Виолета Шестић, сарадница за привреду у кабинету градоначелника Шапца.
Градска управа ће, заједно са Електропривредом, уложити средства и у побољшање капацитета трафо-станице на овој локацији.
- Град ће инвестирати у доградњу постојеће трафо-станице у Северозападној радној зони, за додатних 31,5 мегавата. То није у надлежности локалне самоуправе, али је град донео ову одлуку руковођен интересом да будући инвеститори несметано обављају своју привредну делатност у Северозападној радној зони, додала је Шестићева.
У претходном периоду градски челници су интезивирали разговоре са привредницима, често делујући проактивно, а у циљу још боље комуникације формирана су стручна радна тела.
- Да би активно укључили привреднике у доношење одлука које су значајне за креирање добре привредне атмосфере Град је оформио три тела. У питању су: Привредни савет, као радно саветодавно тело која делује координисано са активностима локалне извршне власти; Привредни савет за праћење привредних активности при подружном центру Шабац, који је основан у сарадњи са Регионалном привредном комором Ваљево и Комисија за праћење инвестиција, која прати инвестиционе пројекте од њихове најраније фазе до финализације, навела је Бојана Младеновић, начелница Одељења за друштвене делатности.
Добар пословни амбијент у граду потврђује и низ сертификата које је град добио у протеклом периоду.
- Град Шабац је први у Србији увео стандард квалитета ИСО 9001, што у пракси подразумева ефикасну администрацију и задовољне кориснике. Поред тога, Град Шабац је прошле године од Централно-европског форума за развој добио награду као лидер одрживог развоја. То подразумева да је Шабац лидер у решавању социо-економских и еколошких проблема, користећи најсавременију технологију и позитивна искуства развијених европских земаља. Најпоноснији смо на сертификат који нам је доделила Национална алијанса за локални економски развој о повољном пословном окружењу. Град је испунио 12 изузетно захтевних критеријума и са више од 80 индикатора доказао да је град који ослушкује потребе привреде, и активне мере своје политике запошљавања усаглашава управо са захтевима привреде. На тај начин Шабац је постао једна од најповољнијих дестинација за инвестирање у југоисточној Европи, истакла је Младеновићева.
Активности усмерене ка побољшању привредног амбијента и унапређењу потенцијала Индустријских зона у Шапцу допринеће и повећању запослености у граду, уверавају надлежни. Током протекле три године број запослених Шапчана се повећао за око 6.500, а представници града очекују да се такав тренд, праћен још бољим резултатима, настави и у наредном периоду.
Учесници скупа сложили су се у оцени да реализације великих инвестиција, попут доласка јапанске компаније „Јазаки“, треба да буду подстицај свим градским службама да наставе са унапређивањем свих активности које доприносе томе да Шабац на мапи Србије буде препознат као најбоље место за инвестирање
М.С.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa