Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
ДОМ ЗДРАВЉА ШАБАЦ ОРГАНИЗОВАО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ „РАНО ОТКРИВАЊЕ И ПРЕВЕНЦИЈА ДИЈАБЕТЕСА“

ТИХИ УБИЦА

Од дијабетеса тип 2 у Србији оболело је око 700.000 одраслих. За ову хроничну незаразну болест код нас зна 8,1 одсто оболелих, док њих 245.000 нема постављену дијагнозу и самим тим не лечи се. На светском нивоу то је 400 милиона оболелих са тенденцијом повећања
Дијабетес Меллитус, односно дијабетес тип 2, једно је од водећих хроничних обољења у свету, па и у нашој земљи, које показује знатан пораст у броју оболелих, тако да се може говорити и о епидемији светских размера, тзв. пандемији. Данас у свету од ове болсети болује око 400 милиона људи, а код нас око 700.000 одраслих. Ова хронична незаразна болест релативно касно се открива, када су већ узнапредовале компликације које су значајан узрок морбидитета и морталитета, како у евроспким земљама, тако и код нас.
- Оно на шта бих свакако скренула пажњу пацијентима је да обрате пажњу на прве неке симптоме јер се, нажалост, дијагноза поставља врло често касно, када се већ развију и компликације. На те неке прве симптоме, као што су слабост, малаксалост, замор, губитак у телесној тежини, повећање потребе за пијењем течности, тј. воде, повећано и учестало мокрење, пацијенти треба да обрате пажњу и да се тада јаве свом изабраном лекару ““ рекла је др Бранкица Крстић прошлог петка на предавању „Рано откривање и пренвенција дијабетеса тип 2“ у сали Центра за превенцију Дома здравља Шабац.
И преддијабетес је веома распрострањен, па је у савременој клиничкој пракси неопходно обратити пажњу и на њега. У питању су особе са високим ризиком за развој дијабетеса тако да су циљна група за програм превенције. Самим тим оваква предавања један су од начина да се подигне свест о болести која у свету на сваких шест секунди одузме по један живот.
- Болест дијабетес тип 2 је у ствари болест која се углавном јавља код особа средње и старије животне доби. За разлику од дијабетеса тип 1, који чини десет одсто укупно оболелих, ова болест је деведесет одсто заступљена. Оно што је алармантно је да на једног регистрованог долази један нерегистровани дијабетичар. Зато је неопходно подићи свест о лечењу и неопходној раној дијагностици - истакла је др Крстић.
У борби против ове болести најважније је кориговати режим живота који подразумева што више активности.
- Нажалост, данас, с обзиром на једну, да кажемо, глобализацију и урбанизацију света, просто су се развиле тзв. седатарне средине, где је исхрана неадекватна, богата калоријама, мастима, угљеним хидратима. Зато је потребно да уносе што више свежег воћа, поврћа, а да избегавају концентроване слаткише ““ савет је др Крстић.
Као одговор на све већи број оболелих Светска здравствена организација од 1991. године озваничила је 14. новембар као Дан борбе против дијабетеса. Дом здравља је низом активности и едукацијама пацијената дао свој допринос овој борби. Тимским радом здравствених радника и пацијената, бољим познавањем болести, постиже се већа мотивиснаост пацијената, а тиме и боља самоконтрола, самозбрињавање и смањење компликација, поручили су из Дома здравља Шабац.
Управо и ово предавање, коме су присуствовали редовни пацијенти, представници и чланови Удружења за борбу против дијабетеса Шабац, помоћник директора Дома здравља Шабац за медицинске послове др Снежана Бојанић и начелник службе Патронаже и превенције др Мирослав Миљешић, представници основних школа и ПУ „Наше дете“, показало је да је то једини прави начин да се дијабетес открије на време и лечи, а уједно и ради на побољшању квалитета живота оболелих од ове болести.
АЛАРМАНТНА СТАТИСТИКА
Дијабетес је хронична незаразна болест која на сваких шест секунди широм планете однесе један људски живот. У свету од дијабетеса болује свака једанаеста особа. Дијабетес тип 2 је деведесет одсто заступљен, за разлику од дијабетеса тип 1 који чини десет одсто оболелих. На једног регистрованог долази један нерегистровани дијабетичар.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa