Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА „МЕЂУ ЈАВОМ И МЕЂ СНОМ“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

МИКРОКОСМОСИ СРПСКОГ РЕАЛИЗМА

Са намером да оживи заборављену српску књижевну прошлост, Културни центар је покренуо циклус од четири трибине под називом „Међу јавом и међ сном“. После прве која је тематизовала неправедно запостављено песништво предромантизма, протеклог петка, посетиоци су имали прилику да слушају предавање о микрокосмосима српског реализма. Трибину је, као и претходну, водила мр проф. књижевности и језика Катарина Кулезић.
- С обзиром да у нашим школским програмима постоји доста пропуста, желели смо да млађим генерацијама покажемо да постоји широки опус. Вечерас ћемо се подсетити на неке приповетке Симе Матавуља, Лазе Лазаревића и Светолика Ранковића, који је заборављен, иако је јако значајан за тај период српске књижевности. Један хроничар тог доба је рекао да је његовом смрћу завршен цео књижевни век, једна епоха. Желимо да исправимо ту неправду, изјавила је Кулезићева која ради на замени у ОШ „Александар Карађорђевић“ у Мачванском Прњавору.
У Културном центру најављују још две трибине из овог циклуса, о литерарним есејистичким радовима Лазе Костића и Данила Киша.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa