Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
ПОЉОПРИВРЕДНИК ИЗ БАДОВИНАЦА ОПЕВАО МАЧВУ

БАТИНЕ ПЕСМЕ

Песнички првенац Драгољуба Бате Цветуљског, пољопривредника из Бадовинаца, крај Дрине „Батине песме“, наишао је на изузетно добар пријем, читалачке јавности, првенствено у Мачви. То је најбоље показала промоција његове књиге, одржана прошле суботе у основној школи родног села. Поред Батиних стихова, критичких осврта на његову поезију, чуле су се изворне народне песме групе певача из Бадовинаца у учионици препуној ауторових пријатеља и гостију.
Бата годинама обрађује плодну мачванску ораницу, сеје пшеницу и кукуруз, храни стоку, има четири разреда основне школе, изузетно је активан у сеоској певачкој групи, а како сам каже у „зрелим“ годинама одлучио се да „посеје траг“ и на песничком путу.
На почетку збирке у песми „Помози Боже“, позива на очување планете и исказује свој бунт и забринутост за свеопшти опстанак. То чини између осталих стиховима: „Зашто ратови, куд сте усмерили проклете ракете, а негде далеко умире изнемогло, болесно и гладно дете“.
Бата на сликовит начин пева о Мачви, њеним природним лепотама и људима, завичајној реци и селу.
Његове песме су својеврсне приповести у стиху. Сликају историју, опевају људе и догађаје из прошлости. Неке представљају покушај да се од заборава отргну стари обичаји. Централни мотив је субјективни доживљај славне историје ( Косовски бој, Први светски рат... ). У другом делу збирке доминира завичајни мотив, пише у рецензији доктор Слађана Миленковић.
Књигу је издало Удружење културних стваралаца Србије „Завичај“ и лист села Србије „Сеоске новине“ у Сремској Митровици.
Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa