Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
РАЗГОВОР СА ВОЈИСЛАВОМ МИЈИЋЕМ, ПРЕДСЕДНИКОМ ПК “ШАБАЧКИ ДЕЛФИНИ“

МИЈИЋ: СТОЈИМ ИЗА СВОЈИХ РЕЧИ

После прошлонедељне конференције за медије директора Шабачког маратона и председника ПК “Шабачки делфини“ Војислава Мијића на којој је изнео оптужбе на рачун ВК “Шабац“ и одговора клуба, полемика је настављена и у овој недељи
Пре осврта на саопштење ВК “Шабац“, Ви сте на конференцији поменули и Пливачки клуб “Делфин“ као некога ко је подржао Ваш став, док њихово саопштење говори другачије?
- Стојим иза својих речи. Колегу Небојшу Познановића јако поштујем и знам и за његове проблеме. Њему је вечерњи термин скраћен са 2 на 1 сат, што је премало и ја сам то поменуо, а знам да је и изгубио неке чланове клуба због тога. У саопштење не желим да улазим, питање је да ли је саопштење његово, да ли му је наметнуто?
Да ли је постојала сарадња ПК “Шабачки делфини“ и управљача Градским базеном претходне године?
- Базен је отворен 17. јуна ватерполо утакмицом Србије и Русије, тек у јулу је ВК “Шабац“ изабран за управитеља, а иако сам термине затражио убрзо, тек од новембра сам их добио, свега 3 недељно, по сат времена. Да би се развили такмичари, неопходна су бар по два сата ујутру и увече, како имају пливачки клубови у целој Србији. Више немамо ни та три.
Колико је деце долазило у те термине?
- Седам, осам, а 4. јуна ове године смо организовали полагање на коме је дипломе стекло 7 наших чланова и ми смо, као клуб, задовољни. Уз то, нама није дозвољено да рекламирамо клуб кроз постере у холу базена.
Полемику је изазвала и питање лиценци за рад ?
- Осим Наташе Манаге, нико у ВК “Шабац“ нема дозволу за пливачки рад. По новом Закону о спорту, рад са децом (млађи од 15 година) подразумева лиценцу за рад, а носилац лиценце би требало да буде бар физички присутан на тренинзима, што она није у могућности од ујутру до увече.
Ви сте као клуб контактирали и надлежну инспекцију?
- “Шабачки делфини“ су контактирали Инспекцију, а у допису апострофирали нестручан рад са децом и опасности које прете. Знамо каква се трагедија догодила 2004. године. Немања Ђукић је изгубио живот услед нестручности, а сада је човек који је осуђен по моралној одговорности и издржао казну, виђен на базену. Напомињем да су, пре нашег дописа, надлежне инспекције контактирале и групе грађана, два пута.
Постоји ли неки одговор. На конференцији сте рекли да одговора нема, а у Ватерполо клубу истичу да нису утврдили кршења?
- Одговор је стигао пре неколико дана. Потписао је Владета Терзић и то је један дипломатски допис у коме нема одговора на оптужбе о стартним блоковима, лиценцама, терминима, већ препоручују да Град Шабац одговори и обавести наш клуб. Нас упућује на Спортски савез Шапца који нема везе са руковођењем базеном.
Тврдите да сте се обраћали званичним писмима клубу и градским челницима?
- Упутио сам укупно 7 писама на различите адресе у ГУ, али су им писали и председник Пливачког савеза Србије Борис Дробац и админ. директор ПСС Милена Нешковић, што може и да се провери. Одговора нема на било које од њих.
И ВК “Шабац“ и ПК “Делфин“ су навели да ће поднети тужбе против Вас?
- Иза свега што сам рекао, стојим и даље, нека туже, а спремам тужбу и ја, само да добијем одговор. Мени је најважнији развој пливања у Шапцу, имамо лепу прилику, као град, да будемо део Куће славних у пливању, али то није могуће са оваквим односом.
Још сте на функцији директора Шабачког маратона, иако је то функција која има само једну активност годишње?
- Званично, ја сам спортски директор Маратона. Од 2002. године, када је трка имала пливаче из 2 државе, подигао сам до нивоа од 17 земаља. Док је био део ФИНА купа, Маратон је захтевао целогодишњу активност и ја сам имао плату од 35.000 динара до пре 3 године. Од одласка у пензију, имам сатус хонорарног сарадника, али сам прошле и ове године добио само по 15.000 динара за трошкове горива.
Поменута је и легалност Ваше националне пензије. Званично, додељена Вам је за бронзу на маратону Капри ““ Напуљ (33 км) 1986. године, а на сајту такмичења стоји да сте били 13?
- Поменути маратон постоји и данас и један је од најцењенијих. Од Пекинга је маратонско пливање олимпијска дисциплина на којој се не такмиче професионалци већ аматери. Маратон Капри ““ Напуљ има статус финала свих маратонских трка и званични статус Светског првенства. Ондашњи организатор трке Капри ““ Напуљ, ИЛДСФ, поделио је учеснике у категорију аматера и професионалаца, а обе категорије су имале и своје федерације, попут бокса данас, рецимо. Професионалци су пливали за новац, ми за медаље, пехаре и дипломе. Ја сам био укупно 13, али 3. код аматера, што се сматра трећим местом на свету, зато сам и добио бронзу. Уз захтев за националну пензију, поднео сам и званичну потврду Антонела Пансе из Пливачке федерације Италије, са печатом, где стоји да сам представљао Југославију, био трећи. Време 10:58:15. Мени и на дипломи пише да сам 3. на свету. Пехар ми је предао лично Дијего Марадона. Од 1989. године, ИЛДСФ предаје организацију ФИНИ, а она прави планетарна такмичења у тркама на 5, 10 и 25 км.
Остајете при ставу да у Шапцу, како кажете “одумире пливање“ и да се то свесно ради?
- Да. Ја постављам питања на која немам одговоре. Зашто се стартни блокови не поставе, већ стоје у подруму? Зашто шкољка базена није проширена и прилагођена пливачким димензијама? Зашто је реконструкција трајала 10 година? Да ли тренери имају лиценце? Тврдим да је, од старта, све плански рађено у корист ватерполо спорта, против пливања.
Б.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa